Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Armored Saint – Symbol Of Salvation Live (DVD)
Metal Blade Records 
Release datum: 22 oktober 2021
“Heerlijke nostalgie, maar vergeet ook niet dat Armored Saint nog steeds springlevend is”
8.5/10
Vera Matthijssens  I 2 november 2021

In 2018 deed Armored Saint een tournee waarbij het album ‘Symbol Of Salvation’ integraal live gespeeld werd. Ter ere van de dertigste verjaardag van dat album – dat we toch wel kunnen beschouwen als een mijlpaal in de geschiedenis van deze Amerikaanse heavy metal band – komt dit nu uit. De show in New York (in het Gramercy theater) werd vastgelegd voor de eeuwigheid en wordt nu uitgebracht op DVD en andere formaten.

‘Symbol Of Salvation’ werd uitgebracht in mei 1991 en is het vierde studioalbum van een band die veel meer succes verdiende dan wat ze bereikt hebben. Om maar een voorbeeld te noemen: zanger John Bush stapte later over naar Anthrax en bassist Joey Vera is te vinden op ontelbare releases. Bovendien hadden beide heren in die beginperiode een aanbod van Metallica afgeslagen omdat ze hun eigen band een kans wilden geven. Een toonbeeld van vastberadenheid, dat hen helaas vast minder inkomsten zal opgeleverd hebben.

We kunnen de carrière van Armored Saint verdelen in drie episodes en ‘Symbol Of Salvation’ was het sluitstuk van de eerste periode. Het album kwam destijds in benaderde omstandigheden tot stand. In 1990 verloor men gitarist Dave Prichard aan leukemie, om de plaat te voltooien kwamen de broers Phil (gitaar) en Gonzo (drums) Sandoval terug en tot op de dag van vandaag zijn ze gebleven. De band had maar 1 doel: het materiaal dat Prichard geschreven had ook uitbrengen. Geen sinecuur, want de groep zat ook al drie jaar zonder labelcontract, toen in 1991 Metal Blade toehapte en meldde dat ze nog steeds in Armored Saint geloofden. Tot op heden hebben ze woord gehouden. Dat siert hen.

In een afgeladen zaal vliegt het vijftal vol energie doorheen de dertien songs van hun worp. Hun performance is – zo kennen we ze – vol vuur en inzet en het is dan ook genieten geblazen bij de hits van dit album die al vroeg aan bod komen (‘Dropping Like Flies’ en ‘Last Train Home’), want de band speelt alles in dezelfde volgorde als het album. Interessant zijn songs die de band nooit eerder speelde en het lange ‘Tainted Past’ is ook een belevenis op zich. De beelden zijn in zwart/wit en dat geeft een apart gevoel. Het geluid is perfect (Maor Appelbaum was weeral betrokken) en de reactie van het publiek heel enthousiast. Fans hebben hier een waardevol document in handen en voor wie Armored Saint nog niet kent of onbekend is met dit album, moet zeker deze live uitvoering checken. Wie overgaat tot aanschaf op vinyl of digitaal krijgt als bonus nog een aantal demosongs uit 1989 waarop Dave Prichard nog te horen is. Deze songs hebben destijds het album niet gehaald, maar zijn zeker de moeite van beluistering waard. Heerlijke nostalgie dus, maar vergeet ook niet dat Armored Saint nog springlevend is en werkt aan een nieuw album.