Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Evil Invaders – Shattering Reflection
Napalm Records
Release datum: 2 april 2022
“Evil Invaders stond al sterk in de schoenen maar wat ze op ‘Shattering Reflection’ laten horen overtreft alle verwachtingen”
9/10
Koen de Waele  I 18 maart 2022

Tussen voorganger ‘Feed ‘Me Violence’ en het huidige ‘Shattering Reflection’ zit een tijdsspanne van vijf jaar maar in die tijd heeft de band een enorme evolutie meegemaakt. Nog steeds is dat oer-Evil Invaders geluid aanwezig maar terzelfdertijd laat men een enorme diversiteit horen die je eigenlijk het eenvoudigst kan beschrijven als heavy metal. Het grote verschil is dat men vijf jaar tijd had en de laatste twee jaar geen energie-opslorpende shows tussen de opnames door diende te spelen. Dat gaf vooral zanger Joe de kans om voluit met zijn stem te experimenteren. Ook het gitaarspel bevat enkele verbluffend technische stukken. Voor het eerst in hun carrière werd er een beroep gedaan op een producer en dat was niemand minder dan Francesco Paoli van Fleshgod Apocalypse. Die zorgde voor een mooi gelaagd album. Denk nu niet aan die dik gelaagde symfonieën van Fleshgod zelf maar eerder subtiele aanbrengingen.

Met opener ‘Hissing In Crescendo’ wordt alvast razendsnel van start gegaan en de vitaliteit spat er vanaf. De zangpartijen van Joe zijn opvallend hoog en de vergelijking met een jonge en nog krachtige Rob Halford mag er zeker zijn. Het nummer wordt getypeerd door een opvallende gitaarriff die steeds terugkomt en de gitaarsolo werd vingervlug ingespeeld. Het volgende ‘Die For Me’ maakt veel kans om uit te groeien tot het meezingmoment op elke show met dat zinderende refrein. Op het derde nummer ‘In Deepest Black’ wordt afgeweken van het voor de band typerende speed/thrash genre en hoor je een indrukwekkend heavy metal nummer om dan terug over te gaan naar een snel thrash nummer met alweer supersnel gitaarwerk in ‘Sledgehammer Justice’. Die variatie bewijst nog maar eens hoeveel diversiteit het album bevat. Nog zo een uitstekend nummer krijg je met ‘Eternal Darkness’ waar Joe alweer een verrassend aspect van zijn veelzijdige stem laat horen. Op ‘My World’ laat hij zelfs voor de eerste keer zijn aanspraak op de microfoon varen en laat gitarist Max horen wat hij in petto heeft. Vervolgens krijg je met ‘Aeon’ iets dat begint als een ballad maar gaandeweg uitgroeit tot een sterk en spannend instrumentaal nummer. Uiteraard verdient een sterk album een grandioze knaller als afsluiter en dat wordt het lange ‘The Circle’ dat pure horror uitstraalt en waar de band de riffs letterlijk in het rond strooit. Toch vormt het één geheel dat een heel volwassen band laat horen.

Evil Invaders stond al sterk in de schoenen maar wat ze op ‘Shattering Reflection’ laten horen overtreft alle verwachtingen.