Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Evanescence – The Bitter Truth
Sony Music
Release datum: 26 maart2021

“De band is als geen ander in staat om een diversiteit aan invloeden heel subtiel tot één geheel te kneden en dat levert toch wel een behoorlijk unieke sound op”.

8.5/10
Sjak Roks  I 19 april 2021

De vorige reguliere gelijknamig getitelde full-length studio-plaat ‘Evanescence’ van dit Amerikaanse gezelschap dateerde alweer van 2011 en het werd dus wel weer eens tijd dat er nieuw materiaal op de markt gebracht zou worden, wat nu daadwerkelijk gebeurd met de release van deze ‘The Bitter Truth’. In 2017 verscheen nog wel het album ‘Synthesis’ dat een jaar later gevolgd werd door ‘Synthesis Live’, maar op deze releases werden voornamelijk oudere nummers in een nieuw jasje gestoken en konden we niet echt spreken van een nieuwe Evanescence plaat. Na het uitbrengen van ‘Evanescence’ is het dus een tijdje stil geweest rondom deze succesformatie en heeft zangeres en belangrijkste songwriter Amy Lee zich bezig gehouden met wat andere zaken dan het reguliere rockster-leven.

Zo’n periode van bezinning moest natuurlijk wel een impact hebben op het nieuwe materiaal en dat is op ‘The Bitter Truth’ ook zeker te bespeuren. Het album klinkt erg donker en heavy, terwijl de typische Evanescence-elementen van de vorige albums bewaard zijn gebleven, zoals de grote variatie, de hitgevoeligheid van het materiaal en de fantastische vocalen van zangeres Amy Lee, die zoals altijd nog steeds degene is waar het allemaal om draait bij deze band. De singles die het afgelopen jaar zijn uitgebracht als voorproefje van het nieuwe album gaven al een goede indicatie van wat je op ‘The Bitter Truth’ kon verwachten, maar op de plaat is nog veel meer moois te vinden.

Van de uitgebrachte singles kan het wat elektronisch aandoende ‘Yeah Right’ me niet zo bekoren, maar met name nummers zoals ‘The Game Is Over’ en de powerballad ‘Wasted On You’ zijn echte pareltjes waarbij de emotionele vocale bijdrage van Amy Lee uitstekend tot zijn recht komt. Maar ook de pianoballad ‘Far From Heaven’ en de energieke afsluiter ‘Blind Belief’ behoren in mijn beleving tot het beste materiaal dat deze band ooit heeft uitgebracht en bewijst eens te meer dat Evanescence tot de absolute topbands in het genre behoort. De band is als geen ander in staat om een diversiteit aan invloeden heel subtiel tot één geheel te kneden en dat levert toch wel een behoorlijk unieke sound op.

Naast het stralende middelpunt Amy Lee weet ook gitariste Jen Majura een hoofdrol voor zich op te eisen middels een aantal indrukwekkende riffs, maar het is toch met name de vocale inkleuring van het geweldige song materiaal dat ‘The Bitter Truth’ zo’n aangename luisterervaring maakt. En hoewel  Amy Lee zich wederom openbaart als een heerlijke zangeres, wordt ze op ‘Use Your Voice’ vocaal nog eens bijgestaan door grootheden zoals Taylor Momsen (The Pretty Reckless), Lizzy Hale (Halestorm) en onze eigen Sharon den Adel (Within Temptation).

‘The Bitter Truth’ is een enorm fris en energiek album geworden met erg sterk song materiaal, dat ondanks zijn variatie toch als één geheel klinkt en van begin tot eind weet te boeien. We hebben er lang op moeten wachten, maar het doet me goed om te concluderen dat ‘The Bitter Truth’ dit lange wachten meer dan waard is geweest. Evanescene is helemaal terug van weggeweest!