Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Tyler Harper: “Ik ben een fan om dingen te horen die niet te horen zijn. Er is iets met onvolkomenheden op een album want die creëren karakter.”
Een ontdekking deze maand is het Amerikaanse Capra dat met zijn eigenwijze combinatie van hardcore, metalcore, punk en dat allemaal met heel wat Southern Rock erbij een eigen geluid ontwikkeld heeft. De basis van de band werd al enkele jaren geleden gelegd. Het is maar sinds zangeres Crow Lotus erbij kwam dat de bal aan het rollen ging. Gitarist/oprichter Tyler Harper was alleszins heel enthousiast om het verhaal van de band en het eerste album te doen met een Nederlands magazine.
Koen de Waele Ι  20 april 2021

Hallo Tyler, hoe gaat het ermee?
Heel goed. We proberen ons allemaal wat overeind te houden. We werken al aan nieuwe muziek en zijn bezig met het afronden van een nieuwe video.

Jullie komen uit Lafayette, Louisiana en dat ligt heel diep in het zuiden van de Verenigde Staten, een heel ander leven als hier in Nederland en België.
Alle dagen gaat de levenstandaard terug naar omhoog. Het was heel hectisch tijdens de pandemie maar ik ben er zeker van dat we er het beste van maken en dat iedereen de toekomst rooskleurig tegemoet ziet gaan.

Capra werd in 2015 opgericht en is nog redelijk nieuw. Kan je ons in het kort iets vertellen over het ontstaan en de geschiedenis van de band?
Jeremy (Randazzo – Drums) en ik kennen elkaar al sinds onze kindertijd en we spelen al een jaar of tien samen in verschillende bands. Nadat ik uit een negentig dagen durende ontwenning kwam wegens een verslavingsproblematiek, besloten we om een nieuwe band op te richten die hoofdzakelijk gericht was op snelheid en agressie en dat als vorm van therapie. Er waren enkele bezettingswissels door de jaren heen maar uiteindelijk kwamen Ben Paramore (bas) en zangeres Crow Lotus erbij om het geluid van de band te vormen. Zij hielpen Capra groeien in de band zoals je die vandaag hoort.

Het meest opmerkelijke aan Capra is de zang van Lotus. Is het sinds zij de band vervoegde dat alles in een grotere versnelling verliep?
Zeker. Ze bracht een ander perspectief naar onze muziek en vulde het geluid zoals het bedoeld was. Haar teksten zijn even krachtig als de riffs, eigenlijk nog sterker. Ze was het ontbrekende puzzelstuk en we hebben geluk dat we haar hebben.

Ik ben weg van het geluid en de stijl. Je hoort hardcore, punk en rock door elkaar. Waren die invloeden er al sinds je jeugd?
We zijn allen opgegroeid met meerdere muzikale achtergronden maar die drie zijn er altijd bij geweest. Voor mij was het vooral punk en hardcore met een beetje metal ertussen. We proberen absoluut zoveel mogelijk genres en invloeden te combineren.

Om het een naam te geven… welke muziekstijl past het beste bij de band?
Ik geloof dat het genre dat best bij ons past Metallic Hardcore of Hardcore Punk is. Ik ben zelf niet zo dol op labelen dus als men er mij achter vraagt zeg ik gewoon Rock ‘n’ Roll.

Het eindgeluid van het album klinkt nogal rauw. En eigenlijk past dat wel perfect bij het type van muziek dat jullie spelen.
Dat rauwe is altijd al de weg van rock ’n roll geweest. We wilden niet dat ons album te perfect klonk. Fijn voor andere bands als zij dat zo willen, maar wij zijn dat niet gewoon. Ik weet zeker dat het album helemaal anders zou klinken en ik het zelfs zou haten moest de afwerking te gepolijst zijn.
Ik ben fan om dingen te horen die niet te horen zijn. Er is iets met onvolkomenheden op een album want die creëren karakter.

In de muziek en teksten zijn heel wat woede te horen. Fungeert de band wat als uitlaatklep voor jullie woede?
Het is een uitlaatklep voor elke emotie in het boek. We zijn allemaal erg uitgesproken over het bewustzijn van geestelijke gezondheid en we proberen onszelf en onze gevoelens in de muziek te plaatsen in de hoop om andere mensen door hun problemen te helpen. Muziek is onze therapie.

Is ‘In Transmission’ wat de samenvatting van al het beste werk dat jullie afgelopen jaren geschreven hebben?
Ik denk dat we door de jaren heen tussen de vijftien en de twintig nummers geschreven hebben. Dat werd allemaal teruggebracht tot wat je op het album hoort. Dit zijn absoluut onze beste nummers en we  zijn erg trots op het resultaat dat ‘In Transmission’ geworden is.

De eerste opnames waren al gemaakt in december 2019. En drie nummers werden geschreven tijdens de lockdown en met elk lid afzonderlijk opgenomen. Welke manier van opnemen had je voorkeur en waarom?
We zijn het liefst allemaal samen bij opnames. Het is goed dat iedereen elk voor zich luistert naar wat je aan het doen bent in de studio, zeg maar eens kritisch oor. Maar de tijd liet het ons niet toe, dus moesten we ervoor zorgen dat het werkte zoals we konden. Ondanks alle tegenslagen werden de drie nummers die afzonderlijk werden opgenomen, toch mijn favorieten.

Jullie werkten samen met namen zoals Jai Benoit en Taylor Young (Twitching Tongues, Code Orange, Cannabis Corpse). Hebben die ervaren rotten nog veel advies gegeven bij de opnames?
We lieten ze gewoon hun ding doen. We hadden de nummers uitgewerkt tot in het detail en tot op het punt waarvan we dachten dat ze perfect waren. Daarna lieten we Jai en Taylor hun ding doen door er nog wat pit aan toe te voegen. Jai is een plezier om met samen te werken en die weet echt hoe hij onze energie moet vastleggen. Taylor is gewoon een tovenaar die enorm veel energie verspreid en die nog eens honderd keer groter maakt.

Jullie tekenden bij Metal Blade en een groot label zorgt voor heel wat promotie. En kijk, ondertussen hebben jullie een interview met iemand uit België/Nederland.
We werkten samen met onze goede vriend Matt Bacon (producer, blogger en metaljournalist) en op een of andere manier blies hij onze muziek in de oren van Chris Santos (beroemde chefkok en medewerker van Brian Slagel) tot hij er dol op was. Daarna hielp Chris onze naam echt bloeien en kregen we een e-mail van Metal Blade waarin stond dat ze ons graag aan boord zouden hebben. Ik herinner me nog dat ik bij die repetitie was en zei: ‘Ik denk dat we net getekend hebben.’ Het was heel onwerkelijk. In ons achterhoofd wisten we wel dat het zou gebeuren. We werkten hard en we wisten precies wat we willen: muziek spelen. We hadden wel geen interview met iemand uit België verwacht, maar inmiddels doen we dat bijna dagelijks.

Het is nog wat moeizaam maar het einde van de lockdown is in zicht. Wat kunnen we zoal verwachten van Capra?
Dat moet alles zijn wat er hier al gezegd is: muziek schrijven, touren en het ontmoeten van fans. We zien je dus hopelijk snel.

Alvast bedankt voor je tijd. Moest je nog enige laatste woorden of boodschap aan onze lezers willen delen, ga je gang.
Bedankt voor dit interview, het was geweldig. Volg ons een beetje op de sociale media en koop ons debuut ‘In Transmission’ dat verschijnt op 23 april.