Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ethereal Kingdoms – Hollow Mirror
Mighty Music
Release datum: 11 oktober 2019
Tekst: Sjak Roks – 29 september 2019
“Maar gezien het feit dat de band pas een tweetal jaar bestaat en in ogenschouw nemende dat dit pas hun eerste album is, kunnen we toch wel spreken van een zeer verdienstelijk debuut.”
7.7/10

Ethereal Kingdoms is een symfonische metal band uit Kopenhagen, Denemarken, die opgericht is in 2017 en die met deze ‘Hollow Mirror’ hun full-length debuut-album uitbrengen. Net na de oprichting hebben ze al een gelijknamige vier-track EP uitgebracht, die in 2018 nog gevolgd werd door een tweetal singles, maar nu zijn ze dan klaar om zich aan het grotere publiek te tonen. De band bestaat uit gitarist Christian Rasmussen, bassist Jakob Holm, drummer Jon Elmquist en zangeres Sofia Schmidt, maar voor de opnames van ‘Hollow Mirror’ hebben ze gebruik gemaakt van een heel arsenaal aan gastmuzikanten, waaronder Amalie Skriver, Sigurboði Grétarsson en een zestienkoppig koor. Het zal je dus niet verbazen dat het song materiaal van Ethereal Kingdoms bij tijd en wijlen behoorlijk bombastisch klinkt, maar gelukkig wisselen ze dat regelmatig af met zowel ingetogen passages als erg agressieve stukken. Normaliter worden de grunts tijdens die heavy gedeelten verzorgd door een mannelijke zanger, maar als je Sofia Schmidt bent doe je alle vocalen gewoon zelf. Zowel de sopraan-zang, de grunts als ook de fluister-zang tijdens de rustigere passages worden allemaal verzorgd door Sofia en dat is toch wel behoorlijk indrukwekkend te noemen.

Helaas zijn de negen aanwezige nummers wat minder indrukwekkend, waarmee ik zeker niet wil beweren dat we het hier met een minderwaardige release of een matige band te maken hebben. Absoluut niet, want de songs zijn zeker de moeite van het beluisteren waard en met name ‘Ashes Within’ (met zijn blastbeats, zwaar aangezette orkestrale stukken, een erg duistere sfeer en veel variatie in de zangpartijen voor mij het pronkstuk van deze plaat) en ‘Endings’ spreken tot de verbeelding, maar het is gewoonweg (nog) niet onderscheidend genoeg om echt op te vallen in de stortvloed van symfonische metal die continu op de markt gebracht wordt. Maar gezien het feit dat de band pas een tweetal jaar bestaat en in ogenschouw nemende dat dit pas hun eerste album is, kunnen we toch wel spreken van een zeer verdienstelijk debuut. Als de band in staat is om het huidige niveau in de toekomst nog wat omhoog te krikken kan men zeker een zeer interessante band gaan worden. Op basis van deze debuut-plaat zal ik Ethereal Kingdoms in ieder geval wel in mijn lijstje met bands gaan zetten die ik in de gaten moet blijven houden.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.