Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Eternity – To Become The Great Beast
Soulseller Records
Release datum: 13 september 2019
Tekst: Koen Smits – 03 september 2019
“Van de korte, maar krachtige opener ‘Sun of Hate’, over ‘Bringer Of The Fall’ en ‘Te Nostro Deum Sathanas’ tot ‘In Subspecies Aeterna’ en de aparte afsluiter ‘Nine Magic Songs’ zijn dit één voor één memorabele nummers die als geheel verschillende klassieke Noorse black metal albums in de schaduw zetten.”
8.7/10

Eternity klauwt al sinds 2003 aan de poorten van de hel. Met twee demo’s en één album kan je ze niet meteen beschuldigen van overdreven ijverigheid. ‘Ze’ is veel gezegd, want eigenlijk is het de éénmansband van de voor de rest onbekende Noorse muzikant Evighet. Dertien jaar na de eerste demo en zes jaar na het langspeeldebuut ‘Bringer Of The Fall’ brengt hij nu een tweede langspeler uit, genaamd ‘To Become The Great Beast’. In tegenstelling tot eerdere releases heeft hij nu wel gebruik gemaakt van gastmuzikanten, waarvan Blasphemer van Mayhem en Aura Noir de bekendste is, maar met ex-leden van Dimmu Borgir, Old Man’s Child, Nocturnal Breed en Den Saakaldte heeft hij nog een aantal door de wol geverfde artiesten bijeen weten te brengen om z’n zwarte ideeën uit te voeren.

Deze tweede plaat is eigenlijk een soort compilatie van songs die eerder uitgebracht zijn op de vorige releases. Een soort best-of met heropgenomen nummers kan je het ook noemen, kortom: op ‘To Become The Great Beast’ staat geen nieuwe muziek, maar door de betere productie krijg je toch het gevoel dat je naar iets nieuws aan het luisteren bent, terwijl je je vaag de oude refreinen kan herinneren. Het levenswerk van Evighet bestaat er blijkbaar in om het ideale black metal album te destilleren uit de muziek die hij jaren geleden reeds gecomponeerd heeft. En ik kan zeggen dat deze line-up daar bijster goed in geslaagd is. Van de korte, maar krachtige opener ‘Sun of Hate’, over ‘Bringer Of The Fall’ en ‘Te Nostro Deum Sathanas’ tot ‘In Subspecies Aeterna’ en de aparte afsluiter ‘Nine Magic Songs’ zijn dit één voor één memorabele nummers die als geheel verschillende klassieke Noorse black metal albums in de schaduw zetten. Ik zou ze eigenlijk allemaal bij naam moeten noemen en als hoogtepunten vermelden. Hier staat gewoonweg geen enkele vuller op. Het komt erop neer dat als je ook maar iets hebt met black metal, je dit album moet aanschaffen!

Ik wil nog even kwijt dat de bandnaam toch echt wel geen toonbeeld van originaliteit is. Er zijn zo’n twintig metal bands die Eternity heten, gaande van heavy metal tot black metal en van power metal tot death metal. Dan hebben we het nog niet over alle muziekgenres heen. Als je die naam dan verzint in 1989 is dat nog geen probleem, maar in 2003 zou je toch denken dat men dat even opzoekt op het wereldwijde web. Maar kom, als het beestje maar een naam heeft. Uiteindelijk komt de muziek op de eerste plaats en dat zit op ‘To Become The Great Beast’ alvast goed.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.