Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Endseeker – The Harvest
Metal Blade Records
Release datum: 13 september 2019
Tekst: Koen Smits – 05 september 2019
“Sinds 2014 brengen deze Duitsers ode aan de oude school uit Zweden en voor je begint te leuteren dat dat al allemaal duizend keer gedaan is, kan ik je nu al zeggen dat dat mij worst zal wezen”
7.5/10

Even dacht ik dat ik naar Entombed aan het luisteren was toen ik deze promo begon af te spelen, maar ik had natuurlijk beter moeten weten, want wat de gasten van Endseeker op het nieuwe ‘The Harvest’ doen, doen ze al enkele jaren en dat is death metal spelen naar de geest van hun Zweedse voorvaderen Entombed , Carnage, Grave en Dismember.

Sinds 2014 brengen deze Duitsers ode aan de oude school uit Zweden en voor je begint te leuteren dat dat al allemaal duizend keer gedaan is, kan ik je nu al zeggen dat dat mij worst zal wezen. Zweedse death verveelt nooit en zal dat ook nooit doen. Tegenwoordig is het heel hard ‘in’ om OSDM te spelen, maar de beteren zullen er toch altijd bovenuit steken. En alhoewel ik zot ben van de oude analoge producties, is het ook niet mis om die oude zooi in een moderner productiejasje te horen.
‘The Harvest’ is op dat vlak een voorbeeld. Hier geen ondoorgrondelijke brij van wazige geluiden, maar een heldere mix waarin alle instrumenten hun zegje kunnen doen zonder begraven te worden. Zanger Lenny heeft een goed verstaanbare grunt, wat samen met de zuivere productie zorgt dat alles zeer verteerbaar blijft, maar tegelijkertijd zorgt het soms voor een soort ‘light’ gevoel. Nummers als ‘Pulse’, Spiritual Euphoria en ‘Epitome Of Decadence’ hebben een hoge meebrulfactor en af en toe meen ik ook een vleugje Asphyx te ontwaren in de mid-tempo stukken.

Als bonus krijgen we de eerder verrassende cover van Megadeth’s ‘Symphonie Of Destruction’ (eerder deden zij ‘Supposed To Rot’ van Entombed en ‘Powder Burns’ van Bolt Thrower) waarin Mika Lagrén van Grave zorgt voor de gitaarsolo. Leuk extraatje dat ook op de 7” ‘Spiritual Euphoria’ stond, die in juli is uitgebracht als voorbode voor de ‘The Harvest’. Al bij al een aangenaam schijfje met vooral lekkere riffs en een meer dan uitstekend gitaargeluid. Wie het debuutalbum ‘Flesh Hammer Prophecy’ reeds een leuke stomp in z’n maag vond, kan dit blindelings aanschaffen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.