Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Rock Of Angels Records

Release datum: 17-05-2019

Door: Jori van de Worp – 3 mei 2019

“Oh happy days! ‘Restless Souls’ is in alle opzichten het meest logische vervolg op ‘Reckoning Day’ wat we ons hadden kunnen wensen!”

4.5/5

Toen twee jaar geleden ‘Reckoning Day’ van het Zwitserse Emerald uitkwam, beloofde drummer Al Spicer in een interview dat we na een lange stilte niet zomaar meer van Emerald af zouden zijn. Welnu, de band heeft woord gehouden, want nu ligt de opvolger van ‘Reckoning Day’ klaar in de vorm van het nieuwe album ‘Restless Souls’. En een unicum voor deze band: géén line-up wijzigingen sinds het laatste album! Een goed voorteken, gezien ik erg gecharmeerd was van ‘Reckoning Day’. Hoe zou ‘Restless Souls’ zich tot deze plaat verhouden?

Oh happy days! ‘Restless Souls’ is in alle opzichten het meest logische vervolg op ‘Reckoning Day’ wat we ons hadden kunnen wensen! Er is het openende ‘Freakshow’, wat na een apart intro met zelfs een black metal fryscream gelijk een mooie bloemlezing is van alle Emerald elementen van deze periode. Stevige riffs, stevige backing vocals in een pakkend refrein, de uitstekende karakteristieke zang van Mace, het is er allemaal! ‘Valley Of Death’ brengt het melodische aspect van de band wat meer naar voren, en raakt het geluid dat van de oude Edguy albums. ‘Digital Slavery’ is het nummer van de toepasselijke videoclip, waarin je de eigenlijke videoclip ziet door schermpjes waar mensen (ook geacteerd door de bandleden) naar kijken en ook ongepaste YouTube reacties achterlaten. Ik heb er smakelijk en tegelijkertijd met kromme tenen om moeten lachen. ‘Son Of Sam’ is een duidelijke knipoog naar Iron Maiden, zeker in de baslijn.

‘My Last Stand’ is weer wat melodisch, maar heeft zeker ook briljant gitaarwerk, zeker even luisteren! ‘Cad Goddeu’ is het langste en meest groots opgezette nummer en daarmee het vlaggenschip van het album. Ik meen een doedelzak te horen, of iets wat er op lijkt. Dit is zes minuten puur genieten terwijl we langs prachtige melodische metal, gevoelige piano-zang duetten naar een bijna Summoning-achtig einde worden gevoerd. Emerald is ook een van die bands die echt mooie ballads weet te maken en daar krijgen we met ‘Set Me Free’ weer een fraai voorbeeld van, het lijkt sprekend op ‘Beyond Forever’ van het vorige album, en dat is geen straf om naar te luisteren. Met ‘Superhero’ en ‘Heaven Falls Down’ krijgen we dan nog een paar meer straightforward heavy metal nummers om de zaak mee af te sluiten. Niet helemaal om mee af te sluiten trouwens, want op de CD versie staat nog een heropname van ‘Revenge’ als bonus track, een nummer wat oorspronkelijk op ‘Hymns To Steel’ uit 2007 stond.

Het lijkt er inderdaad op dat Emerald nu hier is om te blijven, sterker dan ooit tevoren. Ook dit album behoort weer tot de top notch Europese power metal en zal de oude fans zeker tevreden stellen, en daarnaast ook een hoop nieuwe zieltjes winnen!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.