Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Elysion – Bring Out Your Dead
Massacre Records
Release datum: 17 maart 2023
“De kracht van dit derde Elysion album is echter dat het hoge niveau nergens inzakt en dat je vanaf het allereerste begin tot aan de laatste noot geboeid zit te luisteren naar wat dit vijftal je voorschoteld.”
8/10
Sjak Roks  I 1 mei  2023

Het is een behoorlijke tijd stil geweest rondom de Griekse symfonische metal formatie Elysion, maar met deze derde full-length plaat ‘Bring Out Your Dead’ wordt die stilte dan nu eindelijk doorbroken. Al in 2009 werd hun debuut ‘Silent Scream’ op de markt gebracht, die een vijftal jaar later in 2014 gevolgd werd door ‘Someplace Better’. Ik weet niet precies waarom het zo lang heeft geduurd voordat het materiaal op ‘Bring Out Your Dead’ gechreven en opgenomen werd, maar feit is wel dat Elysion enorme stappen voorwaarts heeft gezet en dat deze derde plaat verreweg het beste is wat de band in hun reeds lange bestaan heeft uitgebracht.

De plaat bevat een tiental nummers die allen gekenmerkt worden door lekkere riffs van de gitaartandem Johnny Zero en Nid en prima vocalen van zangeres Christianna die haar ei perfect kwijt kan in het heerlijke song materiaal. Je kunt het categoriseren als commercieel, want de refreinen kennen een erg hoog meezinggehalte, maar daar zou je de band toch enigszins mee tekort doen. De eerste single ‘Crossing Over’ is een erg fraai nummer, dat na een paar luisterbeurten niet meer uit je hoofd te krijgen is. Ondanks het feit dat dit nummer het meest toegankelijk is, behoort het toch of wellicht juist daarom tot de hoogtepunten van het album. Maar er is met nummers zoals bijvoorbeeld ‘Blink Of An Eye’, ‘As The Flower Withers’ en ‘This Time’ nog veel meer moois te vinden op ‘Bring Out Your Dead’.

De kracht van dit derde Elysion album is echter dat het hoge niveau nergens inzakt en dat je vanaf het allereerste begin tot aan de laatste noot geboeid zit te luisteren naar wat dit vijftal je voorschoteld. Ik moet eerlijk bekennen dat ik na de lange stilte niet meer verwacht had om nog iets van Elysion te horen, laat staan dat ze met zo’n sterke plaat voor de dag zouden komen. Gelukkig heeft men bewezen dat de band nog steeds bestaansrecht heeft en hebben ze een indrukwekkend derde album ingeblikt. De fans van symfonsiche metal met een flinke scheut melodie zullen zich hiermee zeker kunnen vermaken.