Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Elvenking – Reader Of The Runes – Divination
AFM Records
Release datum: 30 augustus 2019
Tekst: Jori van de Worp – 31 augustus  2019
“Dit is een uitstekende toevoeging aan het oeuvre van de grootste folk metal band uit Italië en ongetwijfeld inmiddels ook een van de grootste folk metal bands ter wereld.”
9/10

Een tiende album is toch altijd wel een bijzondere mijlpaal voor een band, en voor Elvenking is dat niet anders. Ik leerde de band zelf kennen rond de release van ‘The Winter Wake’ en sinds dat album heeft de band na wat modernere uitstapjes met ‘The Scyte’ en ‘Red Silent Tides’ hun folky roots weer helemaal gevonden en levert ze de ene knalplaat na de andere af. Het meest recente wapenfeit met de lange titel ‘Secrets Of The Magick Grimoire’ stamt uit 2017 en nu is er dus ‘Reader Of The Runes – Divination’. Hiermee laat de band horen nog steeds door te ontwikkelen in hun geheel eigen stijl van folk metal.

En dat is absoluut geen straf om naar te luisteren, want ‘Reader…’ is opnieuw een meesterwerkje geworden! Na de intro gaat ‘Heathen Divine’ er gelijk vol in en is Elvenking weer uit duizenden herkenbaar. De muziek is net als op het vorige album wat grootser dan hun eerdere werk en ook hier krijgen we weer power metal-achtige koren. Zanger Damnagoras is in al die jaren uitgegroeid tot uitstekende zanger, en hij zingt direct de sterren van de hemel. Met de woorden “Pagan purity” krijgen we hier nog wat verwijzingen naar die nog altijd onovertroffen debuutplaat ‘Heathenreel’. ‘Divination’ is een wat complexer muziekstuk waar ik best een live klassieker in wording in kan zien, en met ‘Silverseal’ komt het gevoel van ‘Red Silent Tides’ weer een beetje boven. Dit is ongetwijfeld een van de meest diverse albums van de band tot noch toe en overduidelijk ook een van de sterkste albums. ‘Eternal Eleanor’ is zo’n typische dansbare folky ballad zoals alleen deze Italianen dat kunnen maken. De absolute vreemde eend in de bijt is ‘Malefica Doctrine’. Holy crap, dit kan zich qua heaviness meten met het hardste Skyclad werk, bijna melodic death metal dit! En dan heb ik het nog niet gehad over die fantastische gitaarsolo in dit nummer. Luisteren! Het afsluitende titelnummer klokt ruim tien minuten en is met ruime orkestraties en ruime tijd voor interludes en twee minuten prachtig outro een meer dan gedenkwaardige afsluiter.

Dit is een uitstekende toevoeging aan het oeuvre van de grootste folk metal band uit Italië en ongetwijfeld inmiddels ook een van de grootste folk metal bands ter wereld. Fans van de band en het genre kunnen dit werk weer gerust in huis halen, kwaliteit verzekerd. Ook is dit album zeker het proberen waard als je niet zo’n folk metal diehard bent maar goede power metal wel kan waarderen. Klasse album weer!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.