Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Einherjer – Norse And Dangerous (Live… From The Land Of Legends)
Napalm Records
Release datum: 5 augustus 2022
“Deze Noren hoef je geen lesje meer te leren over hoe een goede show in elkaar steekt. Niets meer maar ook niets minder wordt geserveerd op ‘Norse And Dangerous’”
8.8/10
Vera Matthijssens I 31 oktober 2022

Lang voordat een prominente fascinatie voor de Viking cultuur en het leven in het Hoge Noorden ons bestaan binnentrad en jaren voordat pagan/folk metal een ware opleving qua populariteit zou kennen, waren er al enkele outfits die werden beschouwd als Viking metal bands. We denken dan aan Einherjer, Thyrfing en Mitothyn. Vreemd genoeg hebben die oorspronkelijke barbaren nooit het niveau van populariteit gekend die hun latere evenknieën wel zouden ervaren tussen pakweg 2005 en 2015.

Neem nu Einherjer, al bezig sinds 1998 en pas nu brengen zij een eerste live album uit. De titel ‘Norse And Dangerous’ lijkt wel een knipoog naar een live album van Thin Lizzy (Live & Dangerous’), maar hier vinden we andere koek. Wie echter wel te vinden is voor een ruwe portie heidense metal zonder tierlantijntjes, zonder het hupse, commerciële karakter van latere bands, is hier aan het goede adres. Einherjer heeft intussen acht studioalbums uitgebracht. Keuze genoeg voor een avondvullende show dus en de goede keuzes worden gemaakt. Opbouwen met wat nieuwer werk en naar een apotheose toewerken om trouwe fans te plezieren met favorieten naar het einde toe, zoals ‘Ballad Of The Swords’, ‘Dragons Of The North’ en ‘Far Far North’. Het betreft hier immers opnamen van de band in 2021 tijdens hun release party in de thuisstad om het album ‘North Star’ te promoten, nadat ze meer dan een jaar geen shows hadden kunnen spelen en bovendien wilden ze de nieuwe bezetting voorstellen. Toen traden ze op voor een select publiek met veel bekenden in de zaal. Deze Noren hoef je geen lesje meer te leren over hoe een goede show in elkaar steekt. Niets meer maar ook niets minder wordt geserveerd op ‘Norse And Dangerous’.