Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Eindhoven Metal Meeting 2019 – Wij zijn er klaar voor!

 
“Al met al gaat het weer een groots feest worden, met veel toffe bands, veel bekende gezichten en heel veel bier. Ik zeg, tot dan!”
Met rasse schreden nadert 2019 weer zijn einde en traditiegetrouw kijken fans van black, death, thrash en doom metal rond deze tijd reikhalzend uit naar het hardste indoor festival van het jaar. Eindhoven Metal Meeting vindt dit jaar voor de elfde keer plaats op vrijdag 13 en zaterdag 14 december in poppodium Effenaar te Eindhoven. In twee dagen tijd treden in totaal 31 bands uit 13 verschillende landen op het hoofdpodium en in de kleine zaal, die voor dit evenement is omgedoopt tot District 19 podium, vernoemd naar het boekingskantoor van organisator Roman Hödl. Wat kunnen we dit weekend allemaal verwachten? Hierbij een kleine blik op het affiche van dit jaar.
Door: Dennis Ι  06 november 2019

VRIJDAG

Headliners voor de vrijdag zijn Bloodbath en Sodom. De Zweedse old school death metal tributeband Bloodbath rondom Katatonia, Opeth en Paradise Lost leden wordt al jaren aanbeden door old school death metal fans en hun show mag dan ook als één van de hoogtepunten van de vrijdag aangestipt worden. Tom Angelripper maakte begin vorig jaar schoon schip in huize Sodom en haalde naast oudgediende gitarist Frank Blackfire ook Asphyx en ex-Desaster drummer Husky aan boord. Met Yorck Segatz als tweede gitarist nam de Duitse thrashheld reeds twee nieuwe EP’s op en wordt op dit moment gewerkt aan het zestiende studio album van de band. Van de nieuwe EPs ‘Out of the Frontline Trench’ en ‘Partisan’ zullen de heren zeker een paar stukken spelen, naast klassiekers als ‘Bombenhagel’ of ‘Persecution Mania’.

Black metal fans kunnen hun zwartgeblakerde hart ophalen met shows van de Noorse bands Tsjuder, Nocturnal Breed en Kampfar, maar ook met de Nederlandse all female black metal band Asagraum, die hun nieuwe album ‘Dawn of Infinite Fire’ komen presenteren. Nederlandse bands zijn op vrijdag sowieso goed vertegenwoordigd middels de occult death metallers Lucifericon, oudgedienden Acrostichon uit Tilburg en het Amersfoortse Bodyfarm die absoluut materiaal van hun nieuwe album ‘Dreadlord’ gaan laten horen. Voor duistere en melancholische tonen zorgen The Vision Bleak, The Ruins of Beverast en Alcest.

ZATERDAG

Dag twee van Eindhoven Metal Meeting heeft ook weer héél veel goede muziek te bieden. Als absolute headliner staat Paradise Lost zaterdag avond op de planken. De band is momenteel in de studio om hun nieuwe plaat op te nemen, maar in december komen ze toch naar Eindhoven. Candlemass met zanger Johan Längquist, die het debuutalbum ‘Epicus Doomicus Metallicus’ in 1986 als sessie zanger in zong, zal net vóór Paradise Lost een lesje doom metal gaan geven, en als doom metal fan ben je dan waarschijnlijk daarvoor even bij de Nederlandse Officium Triste wezen kijken, die op de District 19 stage 50 minuten mogen vlammen. Met Mörk Gryning heeft Eindhoven Metal Meeting een behoorlijk exclusieve band op het podium staan, de Zweden die in 1995 debuteerden met ‘Tusen år har gått…’ treden maar heel sporadisch op, deze show mag je dus niet missen. Net als de show van Billy Milano en zijn M.O.D. (Method of Destruction), het is voor het eerst sinds 2014 dat de legendarische Amerikaanse old school hardcore / punk band weer eens in Nederland op het podium te zien is.

Om 16:00 uur openen de Oekraïners van 1914 het feest op de mainstage met een geschiedenisles eerste wereldoorlog. Hun tweede album ‘The Blind Leading The Blind’ scoorde vorig jaar hoge ogen in de death / black metal underground en ik ben benieuwd hoe zij het er live vanaf gaan brengen. Dying Fetus zullen rond de klok van 8 uur even laten weten dat zij de verkeerde zijn om mee te fucken. De grote zaal zal ongetwijfeld op zijn kop gezet gaan worden. Het wordt een latertje voor black metal fans die Taake aan het werk willen zien. De Noren spelen diep in de nacht een speciale set ter ere van het 20 jarige jubileum van hun debuutplaat ‘Nattestid’. Wie daarna nog niet genoeg heeft van smerige klanken kan van twee uur tot half drie nog even terecht bij Rectal Smegma, die met een potje smerige goregrind het festival zullen gaan afsluiten.

Voor wie twee dagen festival niet genoeg is, heeft Effenaar tevens een warm-up party gepland op donderdag 12 december met Dødheimsgard, Bölzer, Blaze of Perdition en Matterhorn. Ook niet de minste bands… Al met al gaat het weer een groots feest worden, met veel toffe bands, veel bekende gezichten en heel veel bier. Ik zeg, tot dan!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over de Eindhoven Metal Meeting.