Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Edenbridge – The Chronicles Of Eden Part 2
Steamhammer/SPV
Release datum: 15 januari 2021
“De lange speelduur van deze release leidt dan ook geen enkel moment tot een gevoel van verveling en het is gewoonweg heerlijk om al deze schitterende nummers achter elkaar te horen.”
9/10
Sjak Roks I 11 januari 2021

Een albumtitel als ‘The Chronicles Of Eden Part 2’ doet je natuurlijk vermoeden dat er ooit al eens een “Part 1” is verschenen. En inderdaad, het eerste deel van ‘The Chronicles Of Eden’ was reeds in 2007 op de markt gebracht en bevatte een door de fans gekozen selectie van de beste nummers van hun eerste vijf studio-albums. Nu men in 2019 de mijlpaal van het tiende studio-album (‘Dynamind’) had bereikt werd het tijd om het kunstje te herhalen en ditmaal de fans wederom de kans te geven om de in hun ogen beste nummers te selecteren van de laatste vijf studio-platen. Die zijn samen gebracht op dit tweede deel van ‘The Chonicles Of Eden’ met als extras een nieuwe “Easter version 2020” van het nummer ‘Dynamind’ alsmede een tweetal akoestische uitvoeringen van ‘Higher’ en ‘Paramount’. Dat levert een dubbel-CD op met maar liefst zesentwintig nummers die tesamen goed zijn voor een speelduur van meer dan honderdvijftig minuten. Voor al diegenen die nog niet zo bekend zijn met deze Oostenrijkse symfonische metal formatie is dit dan ook een prima kennismaking met hun meer recentere materiaal, maar de nieuwe uitvoeringen van de reeds genoemde nummers maakt deze release ook voor de doorgewinterde Edenbridge fan interessant genoeg om tot aanschaf over te gaan.

De Lords Of Metal lezers die zich de moeite getroost hebben om mijn recensies van de laatste Edenbridge platen te lezen, zullen weten dat ik een enorme liefhebber ben van hun platen en dat deze band in mijn ogen schromelijk ondergewaardeerd is. De kern van de band, zijnde gitarist Lanvall en zangeres Sabine Edelsbacher, schrijven samen de meest fraaie songs en ook de uitvoering hiervan is een lust voor het oor. De lange speelduur van deze release leidt dan ook geen enkel moment tot een gevoel van verveling en het is gewoonweg heerlijk om al deze schitterende nummers achter elkaar te horen. Natuurlijk zal eenieder zijn persoonlijke favorieten hebben en er zullen vast nog wel nummers ontbreken die men graag had willen horen, maar in mijn beleving is deze verzamelaar behoorlijk compleet en geeft ‘The Chronicles Of Eden Part 2’ een prima overzicht over wat Edenbridge de laatste jaren uitgebracht heeft. Deze compilatie zet een spreekwoordelijk punt achter albums vijf tot en met tien, maar laat tevens horen dat er nog geen enkele sleet op deze band zit en dat men ongetwijfeld nog veel moois te bieden heeft in de toekomst. Edenbridge staat garant voor kwalitatief hoogwaardig song materiaal en kan wat mij betreft gerekend worden tot de beste Oostenrijkse bands ooit. ‘The Chronicles Of Eden Part 2’ is een lekker tussendoortje dat het gat naar de nieuwe studio-plaat prima weet te overbruggen. Laten we hopen dat dit nieuwe studio-album niet lang meer op zich laat wachten, want deze verzamelaar doet de honger naar nieuw materiaal alleen maar aanwakkeren.

Tracklist CD1:

 1. Higher
 2. On the Other Side
 3. Shiantara
 4. Alight A New Tomorrow
 5. Until The End Of Time
 6. Shadowplay
 7. The Greatest Gift Of All
 8. Dynamind (easter version 2020)
 9. Brothers On Diamir
 10. Paramount (acoustic version 2020)
 11. Tauerngold
 12. The Bonding

Tracklist CD2:

 1. Live And Let Go
 2. Mystic River
 3. MyEarthDream Suite (For Guitar And Orchestra)
 4. The Moment Is Now
 5. Skyline’s End
 6. The Memory Hunter
 7. Remember Me
 8. Inward Passage
 9. Paramount
 10. Higher (acoustic version 2020)
 11. Into A Sea Of Souls
 12. Bon Voyage Vagabond
 13. Eternity
 14. My Earth Dream