Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ectratis – The Artifical Spirit
Eigen Beheer
Release datum: 23 september 2019
Tekst: Leon Vonk – 19 november 2019
“Een artiest om in de gaten te houden voor de mensen die wel houden van jazzy muziek.”
7.7/10

Matej Blečić is een Kroatische multi-instrumentalist die fusion jazz/progressive rock muziek maakt. Dit doet hij (bijna) helemaal alleen op zijn slaapkamer, gelukkig hoeft dat met de technologische mogelijkheden van vandaag niet echt een probleem te zijn. Onder de artiestennaam Ectratis brengt de muzikant zijn eerste soloalbum ‘The Artificial Spirit’ uit.

De muziek die Blečić maat vind ik een beetje lijken op wat Snarky Puppy doet, dus minder nadruk op rock en meer op jazz, en soms zelfs pop. Dat is zeker niet makkelijk maar hij weet dit toch goed te doen, de composities zijn ongecompliceerd en leunen vooral op de groove en melodie. Het voordeel is dat de liedjes dus makkelijk in het gehoor liggen, maar daardoor mist er wel wat innovatie. Vooral de basgitaar en de keyboards vind ik sterk, deze leggen een mooie basis voor de nummers die dan verder worden ingevuld door de zang of gitaar. Helaas zijn deze twee elementen minder sterk, vooral de zang van Blečić mist echt nog wat om het spannend te maken. Hij zingt zuiver maar je hoort dat zijn techniek niet erg goed is waardoor het niet helemaal lekker klinkt, maar met een paar jaar zangles kan hij echt nog wel wat stappen gaan zetten. Dan nog de drums. Deze zijn geprogrammeerd en dat is, helaas, hoorbaar. Hoewel de drums nog wel een redelijk realistische klank hebben mis je echt de levendigheid die bij deze muziek nodig is om het te laten bloeien.

Al met al vind ik dat Blečić een knappe plaat heeft gemaakt, als je in acht neemt dat het, op drie kleine gastbijdrages, helemaal alleen is gemaakt op zijn slaapkamer. Met nog wat verbetering in de zang en echte drums zie ik hem nog wel eens een écht geweldig album maken. Overigens vind ik dertig minuten aan muziek wel wat aan de korte kant voor een full-length, maar het laat wel goed zien wat de muzikant kan doen met beperkte middelen. Ectratis is een artiest om in de gaten te houden, zeker voor de mensen die wel houden van jazzy muziek.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.