Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Dynfari – Myrkurs er þörf
code666
Release datum: 22 mei 2020
Tekst: Job van Dongen – 08 mei 2020
“Dit is een aanrader voor iedereen die in zelf-isolement ook graag de triestheid opzoekt.”
8.3/10

Solstafir, Alcest, Solefald, Shining en nog tal andere atmosferische black metal acts komen naar voren bij het opzetten van Dynfari’s nieuwe plaat ‘Myrkurs er þörf’. Het IJslands collectief heeft inmiddels al een viertal albums uitgebracht sinds 2011, en de nieuwe is in verband met het virus nu iets uitgesteld. De plaat zou aanvankelijk in april het licht zien, maar komt nu in mei uit na besluit van het label. Geen verkeerde keus lijkt me, gezien dit alle aandacht verdient die het krijgen kan.

Want wat zit dit schijfje goed in elkaar, zeg. Alles wat je van een goede black metal band mag verwachten komt aan bod – misantropische melancholiek, dromerige interludes en duistere passages. De productie doet precies wat die moet doen en er is duidelijk zorg gedragen voor de klank van alle instrumenten in de mix. De vocalen worden hier en daar geroepen, wat mooi bijdraagt aan het dweperige karakter van veel van de muziek.

Op andere momenten channelt zanger Johann Orn zijn innerlijke Niklas Kvarforth, zoals op het doomy en schitterende ‘Ég fálma gegnum tómið’. Het zorgt voor een dynamiek waar ik moeilijk genoeg van kan krijgen. Verder kan men ook nog heerlijk wegdromen op de instrumentale nummers als ‘Svefnlag’ (hoe simpel ook), en ‘Dauðans dimmu dagar’. Ik ben door ‘Myrkurs er þörf’ uiteindelijk niet volledig weggeblazen, maar desalniettemin onder de indruk. Dit is een aanrader voor iedereen die in zelf-isolement ook graag de triestheid opzoekt.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.