Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Downset – Maintain
Nuclear Blast 
Release datum: 10 juni 2022
“Downset heeft het nog steeds in zich en dat jaren negentig geluid manifesteert zich op uitstekende wijze zonder dat het oubollig aandoet.”
8/10
Koen de Waele I 29 juni 2022

In de jaren tachtig, toen er nog nieuwe genres ontstonden, maakte cross-over zijn opmars. Een genre verspreidende strekking die overwegend bestond uit de combinatie van metal en hardcore. Eén van de trendsetters destijds was Suicidal Tendencies. Na verloop van tijd, begon men ook te experimenteren door er stukken rap, hiphop en funk in te mengen. Een nog steeds actueel staaltje daarvan is de filmmuziek van ‘Judgement Night’.

Eén van de grensverleggende bands was het uit L.A. afkomstige Downset. Maatschappijkritische teksten werden niet geschuwd waaronder het alom aanwezige racisme bij de LAPD. Net zoals zoveel anderen, begon het wat te roesten na enkele albums en na het vierde album ‘Universal’, werd het stil. Tien jaar later kwam er nog wel een vijfde album maar het is pas nu met ‘Maintain’ dat men er terug volledig voor gaat. Van de originele bezetting blijven enkel gitarist Rogelio Lozano en zanger Rey Oropeza over.

Fans kunnen gerust op beide oren slapen, Downset heeft het nog steeds in zich en dat jaren negentig geluid manifesteert zich op uitstekende wijze zonder dat het oubollig aandoet. Opener en titelnummer ‘Maintain’ start met een diepe bas en vervormde gitaren tot zanger Rey zijn smoel opentrekt en hevig te keer gaat. Dat punk en hardcore gevoel is nog steeds aanwezig om af en toe plaats te maken voor een meer hiphop en rap ritme. Alle nummers zijn kort gehouden en bevatten een refrein dat direct tussen de oren kruipt. ‘Blackest of Days’ bevat nog meer van die lekkere ritmes en een stevige boodschap. Muzikaal doet het wat denken aan een orkaan van Beastie Boys, Public Enemy en Race Against The Machine. Niet dat alle nummers met dezelfde gretigheid gebracht worden want iets zoals ‘Your Power’ klinkt wel een beetje braafjes. Toch dient de band nog genoeg uppercuts uit om de nodige furore te zullen schoppen op het podium. Luister maar eens naar ‘Deeper’ met zijn vettige riffs en opgekropte woede in de zang die er allemaal wordt uitgespuwd. Downset laat op hun zesde album horen dat ze nog heel veel te vertellen hebben en nog lang niet zijn uitgebloeid.