Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Distant – Tyrannotophia
Unique Leader Records
Release datum: 07 juni 2019
Tekst: Berto Huizinga – 14 juni 2019
“Ondanks de breaks en soms lichtvoetige solo’s is de algemene indruk die van een hamer die je in de smoel raakt. Je voelt alleen die hamer nog, terwijl wat er aan vooraf ging vergeten wordt.”
3.7/5

Het Rotterdamse Distant heeft een grote stap gezet door te tekenen voor het ‘grote’ label Unique Leader Records. Voor bands in het brute death metal/ deathcore genre is dit wel het toonaangevende label tegenwoordig. Hun debuutalbum komt via dit label uit, dus dat geeft wel aan dat ze vertrouwen hebben gekregen van de kenners van het genre.

Als eerste valt op dat Distant weet hoe je heavy uit de hoek dient te komen. ‘Tyrannotophia’ is ongemeen hard en bruut en de breaks, zo enorm kenmerkend voor dit genre, voegen hier nog eens een dimensie aan toe. Ten tweede valt ook de stem van zanger Alan Grnja op, die zijn vocalen uit zijn tenen haalt, van diepe grunt tot screams. Grnja voegt duidelijk iets toe aan de sound van deze jonge band, die trouwens van begin af aan er op uit is om de hardste en bruutste band in het genre te worden. ‘Tyrannotophia’ is inderdaad een goede stap in die richting, maar om de aandacht van het publiek vast te houden is tegenwoordig meer nodig.

Het ontbreekt op dit album nog iets teveel aan variatie, waardoor het uiteindelijk allemaal te eendimensionaal klinkt, te vlak eigenlijk. Ondanks de breaks en soms lichtvoetige solo’s is de algemene indruk die van een hamer die je in de smoel raakt. Je voelt alleen die hamer nog, terwijl wat er aan vooraf ging vergeten wordt. Ultra downtempo is prima, dat doen ze heel goed, maar er mag iets meer worden gevarieerd, ook op het gebied van de riffs, die klinken ook nog teveel hetzelfde. Maar de band heeft talent, dat staat als een paal boven water. ‘Hollow Eyes’ pakt je op en scheurt te in twee stukken en het navolgende ‘The Enslavement’ geeft je nog een paar trappen na. Dit is maar een klein voorbeeld van de impct die Distnt ook heeft op je. En het vervelende is dat je na dit auditieve pak slaag er voor kiest het nogmaals te ondergaan. Met de steun van Unique Leader Records kan Distant echt een toonaangevende band worden in het genre.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.