Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Dio – Holy Diver Live
BMG
Release datum: 12 februari 2021
“Uiteindelijk draait het natuurlijk wel om de muziek en als echte Dio-fanaat vond ik ‘Holy Diver Live’ ten tijde van zijn oorsponkelijke release-datum in 2006 al fantastisch en aan dat beeld is anno 2021 nog helemaal niets veranderd.”
9/10
Sjak Roks I 22 februari 2021

In samenwerking met BMG Music heeft Wendy Dio, de weduwe van Ronnie James Dio die in mijn beleving de beste heavy metal zanger is die ooit op deze aardkloot heeft rondgelopen, besloten om een Dio Live Album Reissue Series in het leven te roepen waarvan ‘Evil Or Divine: Live In New York’ en deze ‘Holy Diver Live’ de eerste twee releases zijn. De re-releases zijn erg fraai vormgegeven in een speciale digipack uitvoering en voorzien van prachtig foto-materiaal. Uiteindelijk draait het natuurlijk wel om de muziek en als echte Dio-fanaat vond ik ‘Holy Diver Live’ ten tijde van zijn oorsponkelijke release-datum in 2006 al fantastisch en aan dat beeld is anno 2021 nog helemaal niets veranderd. Zoals aangegeven ben ik een echte Dio-liefhebber en tevens verwoed verzamelaar van de man zijn live-shows, zowel in zijn Rainbow, Black Sabbath (en de latere incarnatie als Heaven And Hell) alsmede zijn Dio-periode. Als zodanig heb ik gedurende de jaren heel wat shows bij elkaar verzameld en mijn inziens behoort dit op 22 oktober 2005 opgenomen optreden in het Astoria Theatre in Londen tot de beste shows in de totale carrière van deze wereldzanger.

Daar zijn een aantal redenen voor aan te wijzen: ten eerste is het geluid van hetgeen er op deze ‘Holy Diver Live’ plaat te horen is erg goed en lijkt het bijna alsof je ter plekke aanwezig bent. Zeker nu we vanwege de Corona-crisis al meer dan een jaar lang geen concert meer hebben kunnen bijwonen, zorgt dat voor een erg aangenaam gevoel mag ik wel zeggen. Ten tweede had Ronnie op dat moment een fantastische band om zich heen gevormd, want met gitarist Doug Aldrich, bassist Rudy Sarzo, drummer Simon Wright en keyboard-speler Scott Warren heb je toch wel met de crème de lá crème uit de metal scene te maken. En ten derde speelde men op die avond een setlist om je vingers bij af te likken, waarvan de integrale vertolking van het debuut-album ‘Holy Diver’ natuurlijk het absolute hoogtepunt was. Is er dan helemaal niets te klagen over deze re-release? Dat dan weer wel, al is dat maar een erg klein puntje van kritiek. Net als op de oorspronkelijk release uit 2006 heeft men er voor gekozen om de vertolking van de ‘Holy Diver’-nummers integraal op het eerste schijfje te plaatsen en het restant van de show op disc twee, terwijl dat niet de exacte volgorde was waarop de setlist op die avond gespeeld werd. Zoals gezegd doet dat helemaal niets af aan de kwaliteit van hetgeen je hier voorgeschoteld krijgt, maar als echte purist had ik persoonlijk liever gezien dat men de oorspronkelijke volgorde had aangehouden.

Dat gezegd hebbende kunnen we niets anders dan concluderen dat deze ‘Holy Diver Live’ een weergaloos album was en nog steeds is, daar de gehele band en met name zanger Ronnie James Dio op deze avond erg goed in vorm was. En als er dan naast het gehele ‘Holy Diver’ album ook nog krakers zoals ‘Tarot Woman’ (Rainbow), ‘The Sign Of The Southern Cross’ (Black Sabbath), ‘One Night In The City’ (dat op het artwork als ‘One More Night In The City’ wordt aangegeven), ‘Gates Of Babylon’ (Rainbow) en ‘Heaven And Hell’ (Black Sabbath) gespeeld worden weet je gewoon dat dit magische avond was. Na de toegift ‘Man On The Silver Mountain’ (Rainbow), ‘Catch The Rainbow’ (Rainbow), ‘Long Live Rock ‘n’ Roll’ (Rainbow) en afsluiter ‘We Rock’ rest je dan ook niets anders dan even op adem te komen en dit grandioze live-document nogmaals te gaan beluisteren. Deze re-release van ‘Holy Diver Live’ is wat mij betreft dan ook een schot in de roos en ik ben dan ook zeer te spreken over het moois waarmee Wendy Dio aan komt zetten in de Dio Live Album Reissue Series.

Tracklist CD1:

 1. Introduction
 2. Stand Up And Shout
 3. Holy Diver
 4. Gypsy
 5. Drum Solo
 6. Caught In The Middle
 7. Don’t Talk To Strangers
 8. Straight Through The Heart
 9. Invisible
 10. Rainbow In The Dark
 11. Shame On The Night
 12. Guitar Solo
 13. Shame On The Night (Ending)

Tracklist CD2:

 1. Introduction
 2. Tarot Woman
 3. Sign Of The Southern Cross
 4. One More Night In The City
 5. Gates Of Babylon
 6. Heaven And Hell
 7. Man On The Silver Mountain
 8. Catch The Rainbow
 9. Long Live Rock ‘n’ Roll
 10. Encore Ronnie Thanks His Fans
 11. We Rock