Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Diesel Machine – Evolve
Metalville
Release datum: 21 augustus 2020
“Diesel Machine laat horen dat ze het nog steeds kunnen en muziek die je voornamelijk kon plaatsen in de jaren negentig nog steeds up-to-date is.”
7.7/10
Koen de Waele I 20 augustus 2020

Niet veel mensen zullen zich nog de naam Diesel Machine herinneren. De band werd opgericht in de jaren negentig en bracht in 2000 het debuut ‘Torture Test’ uit. Toen ze aan de opvolger begonnen, raakte bassist Rich Gonzales betrokken in een zwaar motorongeval met een lange revalidatie als gevolg. De rest van de band vertrok naar andere projecten die al gauw meer naamsbekendheid verwierven als Diesel Machine zelf. Gitarist Lachman kwam bij Halford terecht en als zanger bij Damageplan. Hij stond zelfs op het podium toen Dimebag werd doodgeschoten. Zanger AJ Cavalier deed verder bij Soil. Drummer Gaalaas zocht het wat verder van huis en kwam bij het Japanse B’z terecht.

Twintig jaar later is Diesel Machine nu toch terug met opvolger ‘Evolve’. Een dynamisch album waar hardcore, alternatieve metal, nu-metal en flink wat groove de hoofdrol opeisen. Opener ‘Death March’ heeft dit allemaal in zich en samen met een stevig refrein hoor je een gretige band. AJ zijn zangpartijen zijn heftig maar clean en hebben wat weg van Machine Head en Pro-Pain. Dat stevige ritme wordt verdergezet in ‘React’ dat met zijn grote dosis groove en het snelle ritme ook een van de sterkere nummers op het album wordt. Soms gaat het wat meer de alternatieve metalscene jaren negentig uit zoals in ‘Shut It’, terwijl een het snelle en agressieve ‘Ounce Of Strength’ dan terug richting DevilDriver uitgaat.

Spreken over een geniale opvolger na twintig jaar is er wat overdreven. Niet elk nummer is een topper maar Diesel Machine laat horen dat ze het nog steeds kunnen en muziek die je voornamelijk kon plaatsen in de jaren negentig nog steeds up-to-date is.