Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Diamond Dogs – Atlantic Juice
Wild Kingdom Music/Sound Pollution
Release datum: 23 oktober 2020
“Voor de mensen die de band nog niet kennen is dit een heel mooie kennismaking en opwarmer voor een nieuw werkstuk dat op stapel lijkt te staan.”
8/10
Cor Schilstra I 22 oktober 2020

Diamond Dogs uit Zweden is zo’n band die je hier in de platenzaken weinig tegenkwam. Hopelijk komt daar nu met de re-issues verandering in. Zelf had ik enkele albums tweedehands op CD en digitaal kunnen opsnorren, maar voor de vinylversies die nu beschikbaar komen, is reeds plaats gereserveerd in mijn platenkast. Er zijn namelijk vijf albums uit de begintijd nu ook op vinyl verkrijgbaar.

Deze band is begin jaren negentig opgericht door zanger Sulo Karlsson en gitarist Anders Lindström (ook bekend als toetsenist Boba Fett van The Hellacopters) en heeft vele (gast) muzikanten zien komen en gaan. Zo heeft onder andere ook de veel te vroeg overleden Robert Dahlqvist (The Hellacopters) deel uit gemaakt van dit gezelschap. Deze band heeft met tussenpozen een indrukwekkend repertoire uitgebracht, maar  is naar mijn smaak tot nu toe steeds een zwaar ondergewaardeerde speler geweest.

De muziek is te omschrijven als een mix van Pretty Things, The Faces en Georgia Satellites met een MC5 attitude. De live optredens werden als zeer energiek omschreven en dat kan ik me bij deze muziek goed voorstellen. De combinatie van zeer kundig uitgevoerde en pakkende composities die doen denken aan Britse bands uit eind zestigerjaren, aangevuld met een beetje Amerikaanse soulvolle southern-rock sfeer en garage-punk energie, heb ik bijzonder weinig van dit niveau gehoord. En het klinkt allemaal zo lekker! Een plaat als deze kan je gewoon heel veel en vaak luisteren; waarschijnlijk mede door de invloed van de meesterlijke Tomas Skogsberg die veel met de band gewerkt heeft.

Deze heruitgave ‘Atlantic Juice’  is een verzameling nummers van ‘Atlantic Crossover’ (een split met Jeff Dahl) en de niet van reguliere albums afkomstige nummers op de verzamelaar ‘That’s The Juice I’m On’. Enkele absolute hoogtepunten zijn wel het opzwepende ‘Let Me Include You’ dat ergens tussen de Tubes en de Beatles versie van ‘Saw Her Standing There’ uit komt, het ‘Wild Horses’ meets ‘She Talks To Angels’ in de vorm van ‘You Captured My Smile’ en ‘I’ll Drink To Ya’ met heerlijke ‘Hot Legs’ drive (om maar eens wat referentiekaders op te noemen). Voor de mensen die de band nog niet kennen is dit een heel mooie kennismaking en opwarmer voor een nieuw werkstuk dat op stapel lijkt te staan. De Sunlight Studio en Tomas Skogsberg zijn al geboekt. Ook kun je natuurlijk de andere vinylexemplaren van de beginjaren nu eindelijk gaan scoren; ultiem genieten!