Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Desertfest – Volume 6: Avon & Waxy
H42 Records
Release datum: 01 mei 2020
“Het laat je brein achter als een dampende massa geel-wit-rode vloeistof.”
7.5/10
Bart Meijer I 26 april 2020

Alhoewel Desertfest London, net zoals veel andere festivals, is verschoven naar aankomend jaar, wordt de nu zes-jarige traditie in stand gehouden en verschijnt er op 1 mei gewoon een single met op beide kanten een nummer van bands die niet zouden misstaan op Desertfest. Omdat ik zelf geen platenspeler heb (daar mag je wat van vinden) maar de leukste platenzaak van Nederland wel bij mij om de hoek ligt moest er een deal gemaakt worden zodat ik aldaar de single kon beluisteren. Gelukkig is bier niet duur.

Één van de twee bands die ditmaal vertegenwoordigd zijn is Avon, die met de nieuwe lineup het nummer ‘Man Of Medan’ presenteert. Langzame doom kwam mij tegemoet in eerste instantie, totdat er gezongen werd en toen dacht ik bij mezelf dat dit nooit de bedoeling kon zijn. En inderdaad, toen ik de snelheid van de platenspeler aanpaste weerklonken er iets snellere stoner riffs en ontstond er een frisse track met opgewekte zang. Niet te ingewikkeld, een pakkend maar toch enigszins neerwaarts refrein en innemende gitaarsolo’s die wat door het nummer meanderen en er een interessante, bijna psychedelische noot aan geven.

De connectie met band nummer twee, Waxy, is dat beide bands hun roots in de desert rock scene hebben. Waxy gaat ook al weer bijna anderhalf decennia mee en laat hier de nieuwe single ‘It’s No Mistake’ horen. Veel meer fuzzy riffs, waar tegenaan ze warme, nazomerse klanken gooien. Ook hier geldt weer dat de muziek een wat onguur geluid meekrijgt. Net genoeg om het scherpe randje nog wat scherper te maken. De solo hakt er hard in en is de gehele lengte er van genieten met samengeknepen ogen. Het laat je brein achter als een dampende massa geel-wit-rode vloeistof. Een fijne, up-tempo track met een dicht gevoel, als een soort eind jaren zestig versie van Electric Wizard. Inclusief vocale harmoniën.

Een lekker stukje muziek dus. De (overigens vrij gelimiteerde) singles zijn nog te bestellen via H42 Records, dus wees er snel bij, zodat je toch een beetje Desertfest in huis kan halen.