Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Desert Storm – Omens
APF Records
Release datum: 01 mei 2020
“Een geluid dat overigens nog steeds bol staat van innovatieve, meedogenloze riffs en de onmiskenbare groove waar de band bekend om staat.”
8.5/10
Bart Meijer I 15 juni 2020

In 2018 bracht Desert Storm ons ‘Sentinels’, een krachtig monument in het sludge genre. De heren zijn op dreef, want tussendoor hebben de gebroeders Cole (drums en gitaar) met hun band The Grand Mal nog een heerlijk riff-feest afgeleverd en is nu hun vijfde langspeler, ‘Omens’, een feit.

Desert Storm is een band waarbij ik hoge verwachtingen heb, omdat ze gewoon altijd kwaliteit leveren. De intro van dit album, een gesproken stuk, laat ons al horen dat we iets anders krijgen voorgeschoteld dan wat we gewend zijn. Een verhaal dat vooral gekenmerkt wordt door het diverse stemgebruik van Matt Ryan. We kennen zijn karakteristieke, gruntende vocalen al, maar de cleane zang en, op meerdere momenten, gesproken delen zijn nieuw en dit voegt iets extra’s toe aan Desert Storm’s geluid. Een geluid dat overigens nog steeds bol staat van innovatieve, meedogenloze riffs en de onmiskenbare groove waar de band bekend om staat. ‘The Path Of Most Resistance’ is een prachtig voorbeeld van de kwaliteiten van deze heren en is misschien wel nog net iets beter dan de andere tracks. Met een onheilspellend achtergrondmuziekje beschrijft Matt het ontwaken op een koude ochtend; dit ontaardt in een krachtig, melodieus strijdlied dat zelfs de meest geharde metalfan niet onberoerd zal laten.

‘Omens’ is een erg stevig en loeizwaar album, waarin, soms ondersteund door de piano, ook tijd wordt genomen voor rustigere passages. Afsluiter ‘Rebirth’ heeft zelfs alle ingrediënten van een ballade – een gewaagde keuze voor een laatste nummer, maar het houdt, met zijn simpele gitaar-getokkel, veelbelovende orgel en de manier waarop Matt de droevige maar mooie boodschap brengt, de luisteraar tot de laatste seconde geboeid. Desert Storm laat de hoge verwachtingen die ik eerder benoemde uitkomen en geeft ons met ‘Omens’ wederom een pittig en vernieuwend hoofdstuk in het boek van de slugde/stoner metal.