Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Delain, Xandria, Illumishade in 013 en Patronaat 14 en 15 april 2023

“Ook de nieuwe frontvrouwe Diana Leah wordt met elk optreden beter en begint zich echt te profileren als boegbeeld van de band”
Een tijdje geleden gaf niemand nog een stuiver voor het voortbestaand van één van Nederlands beste symfonische metal bands Delain, maar bandleider Martijn Westerholt liet zich niet uit het veld slaan door het feit dat hij afscheid moest nemen van de totale band-line-up. Hij bouwde een nieuwe band om zich heen en met de plaat ‘Dark Waters’ liet Delain op niet mis te verstane wijze horen dat ze nog steeds een band zijn om terdege rekening mee te houden. Ter promotie van de release van ‘Dark Waters’ werd er een Europese toer ingepland en Arrow Lords Of Metal was aanwezig bij de optredens in 013, Tilburg (op 14 april) en in Patronaat, Haarlem (op 15 april). Tijdens deze twee shows liet de nieuwe Delain-bezetting een erg goede indruk achter, zodat we kunnen stellen dat er wederom een mooie toekomst is weggelegd voor deze symphatieke klasse-band.
28 april 2023 I Tekst en fotografie Sjak Roks

De kleine zaal van de 013 in Tilburg is stijf uitverkocht en dat zorgt voor een prima sfeer bij aanvang van de eerste support act Illumishade, die overigens niet aanwezig is bij de show in Patronaat. Dit uit Zwitserland afkomstige gezelschap is opgebouwd rondom de van Eluveitie bekende zangeres Fabienne Erni en heeft met ‘Eclyptic: Wake Of Shadows’ een uitstekend debuutalbum op de markt gebracht. De met een prima stemgeluid gezegende zangeres is terecht het middelpunt van de band en maakt gedurende het half uurtje speeltijd dat de band ten deel is gevallen enorm veel indruk. Vooral haar uithalen in de ballad ‘Rise’ spreken enorm tot de verbeelding en zorgen ervoor dat dit Zwitserse gezelschap een erg goede respons krijgt vanuit de zaal. Een goede zangeres in de band hebben is echter maar één (belangrijk) aspect van het totaalplaatje, ook het song materiaal moet tot de verbeelding spreken. En het dient te worden gezegd dat dit bij Illumishade absoluut van toepassing is, want naast het al eerder genoemde ‘Rise’ zijn ook nummers zoals ‘Tales Of Time’ en ‘World’s End’ gewoonweg uitstekende symfonische metal songs die de liefhebbers van het genre zeker zullen aanspreken. Het is dan ook niet erg verbazingwekkend dat Illumishade met een welverdiend oorverdovend applaus van het podium afstapt. Hopelijk komt deze band snel weer terug, want dit smaakt zeker naar meer!

Setlist Illumishade:

 1. Hymn
 2. Tales of Time
 3. Crystal Silence
 4. Rise
 5. Elegy
 6. World’s End

Niet alleen bij Delain, maar ook bij de Duitse band Xandria is er de afgelopen tijd veel veranderd. Zo heeft bandleider Marco Heibaum het idee opgevat dat het goed zou zijn om weer helemaal opnieuw te beginnen met een frisse band en heeft hij alle voorgaande bandleden de wacht aangezegd. Nadat er eerder opgetreden was met tijdelijke zangeres Aeva Maurelle, heeft men nu in de Griekse schone Ambre Vourvahis de permanente vervangster van Diane van Giersbergen gevonden. En het dient te worden gezegd dat deze dame erg goed uit de verf kwam op de laatste nieuwe plaat ‘The Wonders Still Awaiting’. Zowel in Tilburg als in Haarlem speelt men een set van een zevental nummers die voornamelijk van het nieuwe album afkomstig zijn. Ambre is een erg veelzijdige zangeres die zowel de grunts, de sopraanzang als ook de cleane zang voor haar rekening neemt. Dat pluspunt wordt ook zeker uitgespeeld in de gespeelde set en het is bewonderingswaardig om te zien hoe ze binnen no-time omschakelt van de ene naar de andere stijl. In Tilburg duurt het een tijdje voor ze opgewarmd is, terwijl ze in Haarlem vanaf het begin er boven op zit. Instrumentaal staat de band als een huis en het nieuwe materiaal is erg sterk, waardoor de kleine vijfenveertig minuten die Xandria tot zijn beschikking heeft erg snel voorbij lijken te gaan. Het publiek herkent en erkent de klasse van de band en heeft weinig nodig om volledig uit zijn dak te gaan. Vooral ‘Reborn’, ‘Ghosts’ en afsluiter ‘My Curse Is My Redemption’  kunnen op de nodige bijval rekenen en de band neemt op beide avonden dan ook voldaan afscheid van de enthousiaste menigte. En dan moet de headliner nog komen!

Setlist Xandria:

 1. You Will Never Be Our God
 2. Reborn
 3. Ghosts
 4. Nightfall
 5. Two Worlds
 6. The Wonders Still Awaiting
 7. My Curse Is My Redemption

In november 2022 was ik al eens getuige van een Delain-show in de nieuwe line-up, maar toen speelden ze nog niet al te veel nieuwe nummers. Dat is op deze avond wel anders en zowel de oude klassiekers als ook het nieuwe materiaal klinkt uitstekend. Vanaf de eerste noten van opener ‘The Cold’ tot aan afsluiter ‘We Are The Others’ is het publiek één kolkende massa en dat is echt de verdienste van Delain. De band heeft een zeer gebalanceerde setlist samengesteld, zodat de fans van zo ongeveer ieder tijdperk aan hun trekken komen. Met ‘The Quest And The Curse’, ‘Underland’, ‘Beneath’, ‘Queen Of Shadow’, het al eerder genoemde ‘The Cold’ en het schitterende ‘Moth To A Flame’ (dat live ongetwijfeld tot een een publiekslieveling zal uitgroeien) is het nieuwe album sterk vertegenwoordigd, terwijl de fans van het eerste uur met nummers zoals ‘Suckerpunch’, ‘April Rain’, The Hurricane’, het opnieuw uit de mottenballen getrokken ‘Invidia’ en ‘Not Enough’ uitstekend bediend worden. De spelvreugde spat weer van de band af, zodat er niet alleen muzikaal maar ook visueel genoeg te beleven is. De op ‘Dark Waters’ aanwezige zanger Paolo Ribaldini is op deze beide avonden ook aanwezig en hij is toch wel een meerwaarde voor de band met zijn krachtige stemgeluid. Ook de nieuwe frontvrouwe Diana Leah wordt met elk optreden beter en begint zich echt te profileren als boegbeeld van de band. Klein van stuk, maar groot qua (vocale) daden! De cover ‘Cordell’ (van The Cranberries, in Tilburg ondersteund door Ivar de Graaf op akoestische gitaar) wordt fantastisch gezonden door gitarist Ronald Landa, die in Tilburg bij de aankondiging van dit nummer even emotioneel wordt omdat zijn moeder in de zaal aanwezig is. Ook de feestnummers ‘The Gathering’ en ‘Don’t Let Go’ worden massal meegezongen en meegesprongen en als zodanig komt de reguliere afsluiter van de set ‘Not Enough’ veel te vroeg. In de toegift worden we verwend met het gave ‘Mother Machine’ (in Haarlem wordt ook nog ‘Sing To Me’ gespeeld), voordat de ultra-klassieker ‘We Are The Others’ de show op een grandioze manier afsluit. Bandleider Martijn Westerholt is er in geslaagd om Delain daadwerkelijk weer tot leven te brengen en het publiek trakteert de band dan ook volkomen terecht op een ovationeel applaus, wat door de band in dankbaarheid aanvaard wordt. Delain is weer helemaal terug aan het metal front en de huidige line-up gaat een erg rooskleurige toekomst tegemoet, dat hebben beide shows in Tilburg en Haarlem wel duidelijk bewezen!

Setlist Delain – Tilburg:

 1. The Cold
 2. Suckerpunch
 3. Burning Bridges
 4. Invidia
 5. The Quest and the Curse
 6. April Rain
 7. Underland
 8. The Hurricane
 9. Cordell
 10. Your Body Is a Battleground
 11. Queen of Shadow
 12. Beneath
 13. The Gathering
 14. Don’t Let Go
 15. Moth to a Flame
 16. Not Enough

Toegift:

 1. Mother Machine
 2. We Are the Others

Setlist Delain – Haarlem:

 1. The Cold
 2. Suckerpunch
 3. Burning Bridges
 4. Invidia
 5. The Quest and the Curse
 6. April Rain
 7. Underland
 8. The Hurricane
 9. Cordell
 10. Beneath
 11. Queen of Shadow
 12. Your Body Is a Battleground
 13. The Gathering
 14. Don’t Let Go
 15. Moth to a Flame
 16. Not Enough

Toegift

 1. Mother Machine
 2. Sing to Me
 3. We Are the Others

Social media