Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Deified – Anthrobscene
Self Released
Release datum: 29 mei 2020
“Het leunt qua geluid heel dicht tegen een band als Lamb of God aan.”
7.5/10
Patrick Verhoeven I 29 mei 2020

Deified is een Engelse band die in 2013 in het leven werd geroepen. Het uit St. Helens afkomstige vijftal heeft tot nu toe twee EP’s (‘Lo And Behold’ in 2014, ‘Inhuman Manifesto’ in 2018) en een full-length (‘Ascension’, 2015) uitgebracht. Mei 2020 volgt de derde EP: ‘Anthrobscene’. De band omschrijft hum muziek als “Dark, angry, philosophical and downright nihilistic”, maar ondanks deze krachtige woorden is de band toch steeds aan de aandacht van velen ontsnapt; gaat de nieuwe EP daar verandering in brengen?

Het vijftal speelt groove metal met een vleugje metalcore en leunt qua geluid heel dicht tegen een band als Lamb of God aan. Zeker als zanger Jamie Hughes zich bedient van gesproken woorden (‘Dark Desires’, ‘Enemies Within’) heeft zijn stem veel overeenkomsten met die van Lamb of God frontman Randy Blythe. Ook aan het geluid van de gitaren (o.a. begin ‘Apotheosis – Rebirth’) is goed te horen waar de heren hun inspiratie vandaan halen. In het ene nummer leunt de band wat meer tegen het grote voorbeeld uit de VS aan (‘Enemies Within’, ‘Apotheosis/Rebirth), in andere tracks weet het de muziek wat meer een eigen karakter mee te geven (‘An Ode to Armageddon’). Tekstuele inspiratie haalt de band uit de digitale wereld (‘Broken Matrix’), politiek (‘Blood Under The Bridge’) en de verziekte maatschappij (‘Enemies Within’).

Van originaliteit loopt dit ‘Anthrobscene’ niet over, maar dat is op zich toch geen enkel probleem als de uitvoering gewoon goed is? En dat gaat voor Deified zeker op. ‘Anthrobscene’ is een vermakelijke EP, waar alle zeven tracks – ik tel ‘prelude’ (de naam zegt het al) even niet mee – gedegen in elkaar steken, onderhoudend zijn en en klein half uur luisterplezier bieden. Enkel enige verrassing of eigenheid ontbreekt. Als dat voor jou geen probleem is en groove metal iets is wat je graag luistert, zou je Deified’s ‘Anthrobscene’ zeker een luisterkans moeten geven.