Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Dead Lord – Surrender
Century Media
Release datum: 04 september 2020
“We hoeven intussen ook niet meer uit te leggen dat Dead Lord zwaar geïnspireerd is door hardrock uit de jaren 70 met Thin Lizzy voorop.”
9/10
Pim Blankenstein I 13 september 2020

Je kunt je afvragen of het realistisch is dat een zelfverklaard fanboy de recensie schrijft over het nieuwe album van Dead Lord. Blijkbaar heeft hoofdredacteur Horst er geen problemen mee, want ik mag het vierde album van de Zweedse hardrockers gewoon weer bespreken. Ik ben uiteraard erg nieuwsgierig naar het resultaat. Rockt ‘Surrender’ weer van A tot Z? Staan er ook weer ballads op zoals op voorganger ‘In Ignorance We Trust’? En hoe klinkt de band nu leadgitarist Olle Hedenström is vertrokken?

Om met de laatste vraag te beginnen, moet ik bekennen dat je het op eerste gehoor niet merkt. Waarom Hedenström vertrekt is niet echt bekend gemaakt. Maar hij had wel degelijk zijn aandeel in de totstandkoming van de vorige albums. Op ‘Surrender’ zijn alle leads door zanger/gitarist Hakim Krim opgenomen. B Martin Nordin heeft de basgitaar (bijna helemaal) vaarwel gezegd en speelt nu ritmegitaar. Bij vlagen doet de gitaarsound mij overigens denken aan High Spirits. Krim en Nordin hebben samen de baspartijen voor het nieuwe album opgenomen. Het album hebben ze dus met zijn drieën opgenomen als we drummer Adam Lindmark er ook bij betrekken. De band heeft overigens wel een bassist gevonden in de Australiër Ryan Kemp.

Vraag 1 en 2 kan ik gelijktijdig beantwoorden. Ja, er staat met ‘Messin’ Up’ een soort van ballad op het album, maar verder is het weer rocken wat de klok slaat. Tien songs lang. Of dertien als je de digipack aanschaft. Daarop vind je bonustracks waaronder een Rory Gallagher cover. We hoeven intussen ook niet meer uit te leggen dat Dead Lord zwaar geïnspireerd is door hardrock uit de jaren 70 met Thin Lizzy voorop. Ook dat hoor je weer duidelijk terug al vind ik dat je dit keer ook weer hints hoort van het hele vroege Kiss. Iets wat ik op voorgaande albums ook al hoorde. Dat Dead Lord daarmee niet tot de meest originele bands hoort, is een feit. Welke band is dat anno 2020 nog wel? Feit is wel dat Dead Lord passie uitstraalt. Aan de manier waarop zij dat tentoonstellen kunnen veel andere bands nog een puntje zuigen. Kortom, met ‘Surrender’ leveren ze gewoon weer een geweldig rockalbum af waar het spelplezier vanaf spat en waar je als luisteraar nog heel lang van kan genieten.

Waar de band de vorige albums onder leiding van Ola Ersfjord opnam, gingen ze nu naar Robert Pehrsson’s Studio Humbucker in Stockholm. Pehrsson brengt zelf ook albums uit in het straatje van de muziek van Dead Lord. Maar hij is ook bekend van de death metalband Death Breath die hij samen met Nicke Andersson heeft. Laatstgenoemde was overigens ook in beeld als producer van het nieuwe album. Het werd Pehrsson dus, en hij heeft prima werk afgeleverd. Op het nummer ‘Evil Always Wins’ horen we Joseph Tholl (Black Trip) op gastzang. Hiermee heb ik alle feitjes rondom dit wederom te gekke album wel genoemd. Nu snel kopen en genieten.