Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Dead Head – Haatland
Petrichor Records
Release datum: 29 oktober 2021
“De demonummers op de extra CD klinken, mede door de (re-)mastering van Erwin Hermsen, geweldig en hadden wat mij betreft zo als zelfstandig album uitgebracht kunnen worden. Wat een sound!”
Erik Boter  I 18 oktober 2021

“Haatland” van het uit Kampen afkomstige thrashmetal gezelschap Dead Head verscheen oorspronkelijk in 2005. De band had toen al drie platen uit: “The Feast begins at Dawn” (1991), “Dream Deceiver” van twee jaar later en “Kill Division” uit 1999. De albums verschenen bij kleine labels en mede daardoor kregen ze niet de aandacht die ze verdienden.

Daar is gelukkig verandering in gekomen. Het Nederlandse Petrichor/Hammerheart label heeft zich ontfermd over de back catalogus van Dead Head waardoor je de oude albums (die vaak nauwelijks meer te krijgen zijn) aan je collectie kan toevoegen, veelal met een hoop extra tracks en voor een normale prijs.

Die behandeling krijgt “Haatland” nu ook. En dat is echt heel fijn. “Haatland” is namelijk een erg volwassen thrashmetal album dat elke liefhebber op zijn minst gehoord moet hebben. De band maakt (nog steeds!) thrashmetal die enerzijds lekker agressief je speakers uit knalt (heerlijk, die maniakale vocalen!) en anderzijds zo volgepropt is met heerlijke tempowisselingen en inventieve breaks dat je je nek er af en toe van in de knoop bangt.

Wat deze release extra interessant maakt, is de tweede CD die is toegevoegd. Deze staat helemaal vol met demotracks die voor het “Haatland” album zijn gemaakt. Ze klinken, mede door de (re-)mastering van Erwin Hermsen, geweldig en hadden wat mij betreft zo als zelfstandig album uitgebracht kunnen worden. Wat een sound! Het toffe is dat je als luisteraar wordt meegenomen in de ontstaansgeschiedenis van de tracks van “Haatland”. Zo horen we de demo van een track met de titel “Hateland”. Met “Total Eclipse” bevat CD2 ook een Iron Maiden cover. Gave keuze destijds, al vind ik de zang van Tom van Dijk wat minder passen.

Met deze mooie re-release op CD en vinyl zal “Haatland” ongetwijfeld hernieuwde aandacht krijgen. Dat is wat dit album ook verdient. Dead Head gaat in de tussentijd gelukkig gewoon lekker door, de Kampenaren zullen begin volgend jaar met nieuw werk komen.