Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Damian Wilson – Mezz Breda – 11 oktober 2019

En dat ging op de typische Damian Wilson manier, chaotisch en ongeorganiseerd, wat hij zelf overigens heel goed weet.”
Damian Wilson is zeker niet de bekendste zanger in het genre, maar hij is wel erg geliefd onder de progressieve rock en metal liefhebbers, zeker in Nederland. Dat laatste komt waarschijnlijk door zijn samenwerking met Arjen Lucassen. Zo zong hij mee op meerdere albums en heeft hij meegedaan tijdens alle Ayreon live shows. Maar Wilson’s carrière is een stuk uitgebreider dan enkel Lucassen’s werk. Zo is hij ook zanger (geweest) bij Threshold, Maiden United, Headspace, Landmarq, en Rick Wakeman (Yes). Wat vaak over het hoofd wordt gezien is zijn werk als solo muzikant, maar ook daarmee weet Wilson de harten van zijn fans te veroveren. Tien jaar geleden vierde hij zijn veertigste verjaardag op het podium, waarbij hij liedjes uit zijn gehele carrière speelde, en dit jaar deed hij (bijna) hetzelfde met zijn vijftigste verjaardag. Onder de noemer Damian Wilson & Friends reisde de muzikant door Europa met een kleine band, maar zijn verjaardag vierde hij in de Mezz te Breda, die voor deze gelegenheid helemaal was uitverkocht.
21/10/19 I Tekst en foto’s: Leon Vonk

Zelf was ik er tien jaar geleden ook bij en ik herinner mij nog dat het toen een erg leuk concert was, onder andere materiaal van Threshold, Ayreon kwam naast zijn solo materiaal aan bod waardoor het een avond was met veel diversiteit. Ik, en misschien meer mensen, hoopte dit jaar op een vergelijkbare avond, want wederom waren serieuze musici uitgenodigd om Wilson op het podium te komen versterken. Zo waren Ruud Jolie en Mike Coolen (Within Temptation), Johan van Stratum (VUUR), en Andrew Holdsworth van de partij, maar ook waren er speciaal voor deze avond gastartiesten uitgenodigd in de vorm van zanger Edward Reekers (KayaK), celliste Maaike Peterse (Kingfisher Sky), en bassist Joey Bruers (Maiden United). Het beloofde sowieso een mooi avond te worden maar wel eentje waar geen progressieve rock of metal voorbij zou komen.

De Mezz is een mooie, moderne, zaal waar toch al snel zeshonderd mensen in passen, hoewel ik had verwacht dat de zaal goed gevuld zou zijn had ik nooit gedacht dat de zaal zou uitverkopen. Toch worden de laatste kaartjes op de avond zelf nog verkocht en mocht de band optreden voor een uitverkochte Mezz, een mooi verjaardagscadeautje lijkt me. Na een vertraging van zo’n twintig minuten stapt Wilson het podium op voor een korte speech, waarbij hij iedereen bedankt voor het komen en uitlegt dat zijn stem de dag ervoor was verdwenen. Helaas was zijn stem nog niet helemaal terug maar hij beloofde om met zijn hart te zingen en te hopen dat dit voldoende zou zijn. Na die woorden begon de avond dan echt en zouden hij en de band het publiek zo’n twee uur vermaken met singer/songwriter liedjes die niet zouden misstaan op de radio.

Van stemproblemen was in ieder geval nauwelijks iets te merken, hoewel de zanger misschien zich misschien iets meer inhield dan normaal was alles gewoon hartstikke zuiver en mooi gezongen. Tijdens de eerste liedjes, ‘Warning Light’ en ‘ Written In Anger’, moest zijn stem misschien nog even opwarmen, maar daarna was alles gewoon helemaal prima. Edward Reekers is de eerste gastartiest die het podium opkwam, en hoewel mensen misschien nu een Ayreon nummer zouden verwachtten deden de zangers een duet op ‘When I Leave This Land’. Toen Reekers, na het liedje, alweer bijna van het podium was verdwenen, riep Wilson hem na om terug te komen om vervolgens nog een keer het refrein a capella met het publiek te zingen. En dat ging op de typische Damian Wilson manier, chaotisch en ongeorganiseerd, wat hij zelf overigens heel goed weet. Zo kwamen er op deze avond nog wat grappige, chaotische, momenten voorbij, zoals bij ‘Array Of Lights’ waar Wilson een ander nummer inzet dan de band. Of wanneer hij om zijn manager roept, al vragend wie de gitaren stemt, om zich te realiseren dat hij dit zelf moet doen. Maar ook wanneer Wilson een liedje begint te spelen en drummer Mike Coolen naar hem roept om te stoppen, het was namelijk de bedoeling dat de band tegelijk zou beginnen met spelen na het aftikken van Coolen ‘oh, zoals we hebben geoefend’ vraagt Wilson. Ja, inderdaad. Het levert een aantal grappige momenten op waar het publiek hartelijk om moet lachen.

De tweede gast is Maaike Peterse, die samen met Wilson ook bij de Ayreon shows te gast was. Net als bij Reekers wordt er echter niet gekozen voor Ayreon materiaal, maar ondersteunt ze Wilson’s songs met mooie cello partijen. Het fraaie ‘Disciple’ wordt ingezet en is het meteen duidelijk dat de cellopartijen mooi bijdragen aan de compositie. Echter houd Wilson er na een couplet onverwacht mee op om nog even uit te leggen waar het liedje om gaat, wat natuurlijk als een grote verassing kwam voor Peterse met gelach vanuit het publiek als reactie. Er werden nog een aantal nummers gespeeld voordat de laatste gast van de avond zou verschijnen, Joey Bruers. Het zal mensen niet verassen dat er werd gekozen om ‘The Evil That Men Do’ van Iron Maiden te spelen. Na deze cover speelde Wilson zijn meest populaire song ‘Homegrown’ en kwam Reekers nog een keer het podium op om ‘Commune’ te zingen met Wilson, maar daarna was het tijd voor de toegiften. Na ‘Just The Way It Goes’ en ‘Can You Hear Me’ is het toepasselijk dat ‘Thank You’ het afsluitende werkstukje van de avond is. Daarna wordt het publiek nog een keer bedankt en word de avond afgesloten door een stagedive van Wilson.

Hoewel er misschien enkele mensen naar Breda waren afgereisd in de hoop wat Ayreon of Threshold materiaal te horen, zullen er weinig mensen echt teleurgesteld zijn geweest. Wilson is een fantastische zanger die ook gewoon mooie liedjes maakt en erg vermakelijk is op het podium. Als je muzieksmaak breder is dan alleen metal dan zou ik een optreden van Damian Wilson zeker een keer aanbevelen. Zeker gezien het feit dat de kaartjes vaak goedkoop zijn en dat je achteraf gewoon een biertje met hem kan drinken. Het was een mooie avond en, naar ik vermoed, een mooi verjaardagsfeestje voor Wilson. Ik kijk alweer uit naar zijn zestigste verjaardag.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Damian Wilson.