Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Crystal Eyes – Starbourne Traveler
Massacre Records
Release datum: 29 november 2019
Tekst: Jori van de Worp – 26 november 2019
“‘Rage On The Sea’ is een zeven minuten durend epos waar Running Wild de hoed voor afneemt en zonder meer een stalen afsluiter voor weer een uitstekend album van Crystal Eyes.’’
8/10

Album nummer acht alweer voor het Zweedse true heavy metal gezelschap Crystal Eyes! Ondanks een constante gedegen kwaliteit is de band altijd een beetje in de cultstatus blijven hangen. En hoe leg je nou aan de onbekenden van deze groep uit wat Cystal Eyes precies is? Een soort Hammerfall, maar dan met nog geen halve procent van dat aantal likes op Facebook? Ruim tien jaar geleden gaf mijn voormalog collega Eddy bij de release van ‘Chained’ al een uitgebreid relaas over de gelijkenissen tussen de twee Zweedse acts, en ondanks de zangerswissel is dit verhaal nog steeds van toepassing.

De openende riff van ‘Gods Of Disorder’ en eigenlijk het hele nummer kan zo doorgaan voor iets de roemruchte metal templars hadden kunnen maken. ‘Side By Side’ laat echter een meer door Running Wild beïnvloed geluid horen. Een band als Gamma Ray doet hier en daar ook de kop op en zeker op een snelheidsduivel als ‘Extreme Paranoia’. Het moge duidelijk zijn, voor innovativiteit hoef je niet bij Cystal Eyes aan de deur te kloppen. Dit is opzwepende heavy metal zoals deze al tientallen jaren gespeeld wordt. Zolang dat gebracht wordt met loeistrakke drums en bassen, spetterende riffs, vlammende solo’s en vocalen als die van Crystal Eyes zanger Mikael Dahl, hebben we daar niks over te klagen! Het enige nummer wat ik er nog in het bijzonder wil uitlichten is afsluiter ‘Rage On The Sea’. Jawel, wéér een piratenliedje, maar voor de verandering eens niet de zoveelste poging mee te liften op het succes van Alestorm. ‘Rage On The Sea’ is een zeven minuten durend epos waar Running Wild de hoed voor afneemt en zonder meer een stalen afsluiter voor weer een uitstekend album van Crystal Eyes. Welke boeker/promotor met ballen brengt Crystal Eyes weer eens naar het Europese vasteland?

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.