Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Alhena – Breaking The Silence… …By Scream
Around Music
Release datum: 04 oktober 2019
Tekst: Vera Matthijssens – 26 november 2019
“De combinatie van progressieve rock met een zangeres mag men uitdagend noemen, maar het maakt van ‘Breaking The Silence… …By Scream’ wel een eigenzinnig album. Men ziet dit als een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de band en laat ons hopen dat de vaart er nu in komt.”
7.5/10

Hier is overduidelijk een getalenteerd stel muzikanten aan het werk en dat blijkt ook te kloppen, want Alhena werd in 2010 opgericht in de Poolse stad Bydgoszcz door ervaren gasten die toen besloten om hun vorige bands vaarwel te zeggen en iets nieuws te starten. In 2011 brachten ze al een eerste demo uit, maar toch heeft het dus nog lang geduurd eer men met een volledig debuutalbum op de proppen kwam. Vanwege de positieve reacties op de demo begon men live te spelen en droeg men af en toe een steentje bij aan compilaties met verschillende artiesten.

De immer wisselende bezetting speelde hen parten om werk te maken van een eerste album, maar kijk, in 2018 is het gelukt om ‘Breaking The Silence… … By Scream’ in the blikken en ruim een jaar later vond men een label. De progressieve rock van Alhena wordt vocaal ingevuld door een zangeres. Dat geeft natuurlijk een heel andere luisterbelevenis, ook al voldoet Marta Bejma zeker aan de voorwaarden om een band te ‘fronten’. Zuivere stem, langgerekte lettergrepen en sferisch, zonder divaproblemen. We krijgen meteen meer dan een uur muziek, ingebed tussen atmosferische ‘Prelude’ en ‘Epilogue’. Het aanbod is divers. Zo lijkt ‘Like A Doll’ een lichtvoetig voorbeeld van rock met progressieve invloeden en wendingen. ‘Nemesis’ gaat voor een oosters sausje. ‘Golden Lie’ heeft een folkloristische insteek en als we een ballade mogen vermelden, dan is het wel ‘Lost’. Een ding hebben al deze songs gemeen, namelijk het voortreffelijke gitaarwerk van Tomasz Bogulski, terwijl we aanvankelijk vanwege het overwicht aan toetsen en piano toch aan keyboardspeler Piotr Kowalski dachten als hoofdcomponist. Gelukkig weet hij deze functie ook voortreffelijk in te vullen met divers klinkende sounds. De combinatie van deze muziek met een zangeres mag men uitdagend noemen, maar het maakt van ‘Breaking The Silence… …By Scream’ wel een eigenzinnig album. Men ziet dit als een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de band en laat ons hopen dat de vaart er nu in komt.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.