Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Cryptic Shift – Visitations From Enceladus
Blood Harvest Records
Release datum: 04 mei 2020
“… snel, gedetailleerd, schep, omvangrijk en doordrenkt van een futuristische sfeer.”
8.5/10
Patrick Verhoeven I 03 mei 2020

Cryptic Shift is een viertal afkomstig uit Leeds (Engeland) en heeft in de loop der jaren een zevental demo’s, EP’s en digitale tracks uitgebracht. Oorspronkelijk gestart als technische thrash metal band, werd death metal meer en meer een geïntegreerd onderdeel in de muziek van het kwartet. Daarbij mat de band zichzelf een sciencefictionachtige, tekstuele inhoud aan. Met ‘Visitations From Enceladus’ presenteert de band nu hun eerste full-length album.

Full-length? Maar er staat toch maar vier nummers op? Door alleen al de lengte van openingstrack ‘Moonbelt Immolator’ (op drie seconde na, zesentwintig minuten) wordt ‘Visitations From Enceladus’ spontaan tot een full-length gebombardeerd. ‘Moonbelt Immolator’ is gestoeld op een spervuur aan klassieke riffs, vocalen die variëren van clean naar typisch death gegrom, blastbeats en dat allemaal in een mêlee van tempo-, maat- en sfeerwisselingen. De band schakelt net zo makkelijk van ingetogen, rustige gedeeltes naar momenten waarop het tempo er vol op gaat. Het zorgt ervoor dat je als luisteraar meteen flink wordt uitgedaagd. Neem er je tijd voor en je wordt rijkelijk beloond: progressiviteit en brutaliteit gaan op ‘Visitations From Enceladus’ schijnbaar moeiteloos samen door het leven. In de drie overige tracks is het niet anders. Ja, de lengte van de nummers is korter, maar slottrack ‘Planetary Hypnosis’ – met vijfenhalve minuut de kortste van het stel – is nou niet echt kort te noemen. Ook ‘(Petrified in the) Hypogean Gaol’, ‘The Arctic Chasm’ en het slotnummer zijn snel, gedetailleerd, schep, omvangrijk en doordrenkt van een futuristische sfeer. Mocht je naar muzikale vergelijkingen zoeken, kom je uit bij bands als Gorguts, (het Canadese) Martyr, Nocturnus, Vektor en Voivod.

‘Visitations From Enceladus’ is een zeer interessant technisch thrash/death album, dat van begin tot eind weet te boeien. Steek er wel even wat tijd in, want het is geen heel makkelijke verteerbare kost. Het biedt echter het voordeel dat er ook na vele luisterbeurten nog van alles te ontdekken valt. Liefhebbers van eerdergenoemde bands of van experimentele, extremere metal halen hier echt iets fraais mee in huis.