Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Crypta – Shades Of Sorrow
Napalm Records
Release datum: 4 augustus 2023
“Nummer na nummer hoor je uitstekende old school death metal die de huidige tijd omarmd en bewijst dat het genre nog decennia voor de boeg heeft”
9/10
Koen Waele  I 04 augustus 2023

In 2019 verlieten Luana Dametto (drums) en Fernanda Lira (zang/basgitaar) Nervosa om met Crypta hun eigen band op te richten. Waar Nervosa nog wat thrash invloeden in zich heeft, ging Crypta de volle honderd procent de death metal richting uit. Na het debuut ‘Echoes of the Soul’ uit 2021 verschijnt nu opvolger ‘Shades of Sorrow’. Hoe en waar ze de tijd gevonden hebben om nog een album te schrijven en op te nemen met zo een druk tourschema is bijna niet te geloven. Toch brengt dat touren en samen spelen op want op alle vlakken lijkt de band nog een trede naar boven gezet te hebben.

 ‘Dark Clouds’ is het openingsnummer waarin Fernanda zich duidelijk laat gelden door met een gillende schreeuw die door merg en been gaat te openen. Op het debuut was ik al onder de indruk van de ronduit geschifte zang waarmee ze voor de dag kan komen maar hier wordt dat nog verder uitgediept. Een heel zware grunt die levensgetrouwe doodsreutels evenaart wordt voortdurend afgewisseld met krijsen, schreeuwen en gillen in de hogere regionen van onmenselijke tonaliteit.

Het gitaarwerk laat een vloeiende alternatie horen van melodie maar ook harde riffs en snelle leads. Het volgende ‘Poisonous Apathy’ is terug een stevig nummer maar bevat een licht dramatische ondertoon. Als je dat kan laten horen als death metalband, weet je dat ze muzikaal goed bezig bent.

Het nummer dat er bovenuit springt is ‘The Outsider’. De refreinen zijn tekstueel goed verstaanbaar en de titel van dit nummer zorgt voor een heuse meezinger. Soms wordt het tempo eventjes teruggeschroefd zoals in ‘Stronghold’ maar dat massieve aspect blijft aanwezig. Een trager nummer zorgt voor de nodige afwisseling want het wordt gevolgd door ‘The Other Side Of Anger’ waar alle remmen terug worden losgelaten. Hier en daar zitten trouwens kleine stukjes Zuid-Amerikaanse percussie in verwerkt. Leuk dat Crypta trots is op hun origine. Nummer na nummer hoor je uitstekende old school death metal die de huidige tijd omarmd en bewijst dat het genre nog decennia voor de boeg heeft. ‘Lullaby For The Forsaken’ is zo een typisch voorbeeld ervan. Het begint met een ontspannend geneurie om dan om te schakelen tot een waarachtig inferno waar de horrorsfeer dik aanwezig is.

Crypta is ondertussen al een gevestigde waarde in de gemeenschap van death metal bands en ‘Shades Of Sorrow’ bevestigt dat op overtuigende wijze.