Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Cradle Of Filth – Trouble And Their Double Lives
Napalm Records 
Release datum: 28 april 2023
“Zoals steeds is het halve werk niet besteed aan Dani Filth en zijn kornuiten, zodat geen enkele fan een buil zal vallen bij aanschaf van deze mooi uitgewerkte bloemlezing uit eigen werk op de internationale podia”
9/10
Vera Matthijssens I 1 mei 2023

Cradle Of Filth is een interessante band om te volgen. Er is altijd wel nieuws. Stiekem zijn we toch benieuwd naar Dani Filth’s samenwerking met Ed Sheeran en intussen rolt de carrousel onverminderd verder. Het is een wonder dat frontman Dani ondanks alle bezettingswijzigingen erin slaagt om de sound van Cradle Of Filth te bewaren, samen met de uitstraling op het podium. Deze recensie gaat over die podiumprestaties, want de band brengt nu ‘Trouble And Their Double Lives’ uit met opnamen die tussen 2014 en 2019 geregistreerd zijn op allerlei plaatsen in de wereld. Het is immers twintig jaar geleden dat de Cradle een officieel actueel live album uitbracht (‘Live Bait For The Dead’ uit 2003).

In 2021 kwam het meest recente studioalbum ‘Existence Is Futile’ uit. Omdat er niet getoerd kon worden, is er vervolgens gewerkt aan de samenstelling van dit dubbele live album. Naar goede gewoonte is dit geperfectioneerd door producer Scott Atkins in de Grindstone Studios, een vast adres waar wederzijds vertrouwen heerst. Geen enkele fan zal teleurgesteld zijn. De band speelt strak, de setlist bulkt van favoriete oldies zoals ‘Nymphetamine’, ‘The Death Of Love’ en ‘Blackest Magick In Practice’ plus veel nieuw werk, want het album moest wel inzage geven in de recente periode van de stilaan legendarische Engelse black metal band.

Bovendien vinden we twee nieuwe songs op deze release: ‘She Is A Fire’ en ‘Demon Prince Regent’. Die songs zijn geschreven na de opnamen voor ‘Existence Is Futile’ en vormen een geheide brug tussen de Nuclear Blast jaren en het volgende studioalbum dat bij Napalm Records het levenslicht zal zien. Voor beide nieuwe tracks kan je reeds de videoclips bekijken. ‘She Is A Fire’ vangt aan met bonkige riffs, gevolgd door melodieus gitaarwerk. Een dreigende sfeer is present en Dani’s zang is erg herkenbaar. Tijdens een break met piano schept hij een mysterieuze, occulte sfeer met gesproken tekst. ‘Demon Prince Regent’ vangt vrij traag aan met een monumentale sound. Ook hier laveert Dani in alle toonaarden doorheen de wervelende song, die verfraaid wordt met gave solo’s van beide gitaristen. Voor de clip koos men een live opname – heel passend – gemaakt tijdens de recente tournee doorheen de VS met DevilDriver. Zo kom je al wat in de sfeer om de andere live opnamen te beluisteren. De clip voor ‘She Is A Fire’ is een studioversie met gotische grandeur en acteerprestaties. Zoals steeds is het halve werk niet besteed aan Dani Filth en zijn kornuiten, zodat geen enkele fan een buil zal vallen bij aanschaf van deze mooi uitgewerkte bloemlezing uit eigen werk op de internationale podia.