Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Celestial Season – The Secret Teachings
Burning World Records
Release datum: 23 oktober 2020
“’The Secret Teachings’ mag zich op één lijn plaatsen met de cult klassiekers van weleer, zodat je best de box met de drie albums aanschaft voor een avondje onvervalste doom metal met jaren negentig aureool.”
9/10
Vera Matthijssens I 10 oktober 2020

Celestial Season is niet alleen een band met een (geest)verruimende naam, maar ook een cult band die ons hart meteen sneller doet slaan. De Nederlandse groep werd begin jaren negentig opgericht en maakte weldra furore met de albums ‘Forever Scarlet Passion’ (1993) en ‘Solar Lovers’ (1995). Deze schijven gevuld met doom metal naar het model van de grote voorbeelden van de Yorkshire Drievuldigheid Anathema, My Dying Bride en Paradise Lost worden nu als ware cult klassiekers beschouwd. Ze worden dan ook – gelijktijdig met de nieuweling – beiden opnieuw uitgebracht.

Daarna schakelden ze op ‘Orange’ over van doom metal naar stonerrock en bleven ook in dit genre populair tot na de release van het laatste album ‘Lunchbox Dialogues’ (2000). Het is dan ook een enorme verrassing dat de doombezetting terug bij elkaar is en een nieuw album in dat genre uitbrengt. Het is alsof de tijd heeft stilgestaan, want naast zanger Stefan Ruiters, de gitaristen Olly Smit en Pim van Zanen en de ritmesectie bestaande uit bassist Lucas van Slegtenhorst en drummer Jason Köhnen is er ook terug een belangrijke functie weggelegd voor viool (Jiska Ter Bals) en cello (Elianne Anemaat).

Bovendien klinkt de zompige productie zo vertrouwd dat men zich in een tijdmachine waant en dat is positief bedoeld. Zo is de negen minuten durende openingstrack ‘The Secret Teachings Of All Ages’ een ware blauwdruk van wat we kunnen verwachten: schimmige doom met viool, piano, grunts en sierlijke leads die kronkelen tussen de vage, mistige basis. Hoogtepunten zijn het bezwerende ‘Amor Fati’ en het lichtjes psychedelische ‘Salt Of The Earth’, maar even later krijgen we in ‘A Veil Of Silence’ instrumentale hoogstandjes om bij weg te dromen. Als besluit is er de Type O Negative cover ‘Red Water’. In feite stond Celestial Season aan de wieg van heel het Roadburn gebeuren, zonder dit te beseffen. Eens kijken of dit nog op waarde geschat wordt, want dit ademt meer dan enkel nostalgie! Sterker nog, ‘The Secret Teachings’ mag zich op één lijn plaatsen met de cult klassiekers van weleer, zodat je best de box met de drie albums aanschaft voor een avondje onvervalste doom metal met jaren negentig aureool.