Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Blind Guardian in Volt, Sittard – 18 oktober 2022

” …en het is dan ook hun enorme professionaliteit die maakt dat iedereen alsnog een topavond heeft”
Hoe lang deze show al is uitgesteld weet waarschijnlijk niemand meer, maar op een klamme woensdag in oktober was het dan eindelijk zover: Blind Guardian in Sittard! Oorspronkelijk bedoeld als een opwarmshow voor de tour die zou volgen is dit optreden nu een laatste show van de tour geworden. De voortekenen waren niet lauw: dit zou een ruim twee uur durende show worden die zo tot in de puntjes uitgekiend zou worden dat er geen ruimte was voor een voorprogramma. Dus ook ik was aanwezig, en het werd een gedenkwaardige avond!
19 oktober 2022 I Tekst: Jori van de Worp 

Het kost onverwacht enige moeite om de zaal binnen te komen, want blijkbaar is “gastenlijst” een woord dat niet in het Limburgs dialect voorkomt. Wanneer deze missie na een kwartier toch eindelijk volbracht is, ben ik precies op tijd om nog wat muntjes te scoren, voordat Blind Guardian middels ‘Time What Is Time’ het podium neemt. De barden zijn blijkbaar nog altijd bezig met hun ‘Somewhere Far Beyond’ verjaardagstournee dus we kunnen ons opmaken voor een stroom klassiekers van dit fantastische en eigenzinnige album uit 1992. Dit gaat wel met horten en stoten, want de hoeveelheid toespraakjes tussendoor is zo gigantisch dat ik me serieus afvraag of er iets mis is. Gelukkig weet Hansi dit allemaal wel met veel humor te brengen en heeft hij de lachers continu op zijn hand als hij praat over zijn fietstocht naar de zaal en over die lange Nederlanders. Stukken van het jubilerende album die vooral veel indruk maken zijn het bombastische ‘Theater Of Pain’, de titelsong en uiteraard ‘The Bards Song (in the forest)’, wat traditioneel voor 90% door het publiek gezongen wordt. Bekijk zeker het bijgevoegde fan-made filmpje van dit nummer wat vanaf het balkon is geschoten.

Nadat het hele album is opgevoerd blijven we nog even in Middle-Earth met opvoeringen van ‘Lord Of The Rings’ en het magistrale ‘Nightfall’, waarbij Hansi honderduit vertelt over wat er zich in de nummers afspeelt. De rest van de avond wordt gevuld met een bloemlezing van voornamelijk “werk uit negentienzoveel” als ‘Banish From Sanctuary’, ‘Time Stands Still (at the Iron Hill)’ en uiteraard ‘Valhalla’. Van het nieuwe album komt slechts één stuk voorbij, het loeiharde ‘Violent Shadows’. De band is in topvorm, al lijken ze op het podium veel last te hebben van slecht geluid. Hansi is de hele tijd aan het klooien met zijn in-ears en ook op de gezichten van de gitaristen is soms wanhoop te lezen. Het geluid in de zaal is helaas niet veel beter. De geluidsinstallatie van de Volt is domweg te zwak voor deze afgeladen zaal en we horen de PA, in feite weinig meer dan twee uit de kluiten gewassen monitors, dan ook continu over de nek gaan. Een geluk bij een ongeluk dat vooral het hardere werk gespeeld wordt deze avond, want wanneer het epische ‘Sacred Worlds’ voorbij komt kruipt de geluidskwaliteit richting het tenenkrommende. We laten ons daardoor het plezier niet afnemen en de band evenmin, en het is dan ook hun enorme professionaliteit die maakt dat iedereen alsnog een topavond heeft. De kleine setting heeft immers ook zo zijn voordelen: het is de meest intieme show die de band in jaren in ons land heeft gegeven en het contact tussen band en publiek was bijna persoonlijk te noemen. Met vaste afsluiter ‘Mirror Mirror’ wordt deze avond uiteindelijk bezegeld. Blind Guardian geeft aan graag snel terug te komen en ik deel hun hoop, maar nog meer hoop ik dat dit in een andere gelegenheid gaat plaatsvinden waar deze fantastische band meer tot zijn recht komt en waar er geen fans achter het net hoeven te vissen wat tickets betreft.