Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Blind Guardian – Imaginations From The Other Side (Anniversary Edition)
Nuclear Blast
Release datum: 11 december 2020
“In 2016 heeft Blind Guardian het album integraal gespeeld, één van deze concerten is opgenomen en dus krijgen we een volledige live-versie van het album meegeleverd als meest interessant deel van het bonusmateriaal.”
Jori van de Worp I 02 december 2020

Jep, alweer een re-release van Blind Guardian! Nog geen twee jaar na de complete serie heruitgaves van de albums tot en met ‘A Night At The Opera’ waaronder ook ‘Imaginations’, is er nu de ‘Imaginations From The Other Side’ verjaardagseditie ter ere van het 25-jarig bestaan van het album. De scepsis is misschien al wat te proeven, maar zelfs bij deze die-hard Blind Guardian fan begint inmiddels het woord geldklopperij wel een beetje op te komen. Tel de verzamelbox ‘Travelers Guide To Space And Time’ mee, dan kom je erop dat dit de derde heruitgave is van dit album op dezelfde mix. Gelukkig zitten er bij deze nieuwe editie wel weer leuke extra’s, anders had ik dit product al voor het luisteren moeten terugsturen wegens overcompleet.

Alle bedenkingen terzijde, wat ik destijds over de heruitgave in 2019 schreef over het album zelf gaat natuurlijk nog steeds op. Dit is en blijft een mijlpaal in de geschiedenis van de band en in de ontwikkeling van de Duitse metal, en met de moderne technieken is het geluid van het oorspronkelijke album stukken verbeterd. Vooral de bassen hebben meer diepte gekregen en de subtiele orkestrale details komen beter naar voren. Maar laten we vooral eens kijken naar wat we hier als bonusmateriaal bij krijgen. In 2016 heeft Blind Guardian het album integraal gespeeld, één van deze concerten is opgenomen en dus krijgen we een volledige live-versie van het album meegeleverd als meest interessant deel van het bonusmateriaal. De andere bonusschijf is gereserveerd voor de volledig instrumentale versie van de plaat. Op deze laatstgenoemde vinden we ook nog wat demo’s voor het album, plus een mooie orkestrale versie van ‘A Past And Future Secret’, een nummer wat nog altijd een welkom element is op live shows van de band. Al met al een mooi product maar weinig nieuws onder de zon zelfs vergeleken met andere heruitgaves, en je bent wel mooi veertig eurootjes lichter. Dus durf ik eigenlijk niemand behalve de allertrouwste (of rijkste) fans echt aan te bevelen deze nieuwe uitgave te kopen als je de heruitgave uit 2019 al hebt.