Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Beyond The Black – Hørizøns
Napalm Records
Release datum: 19 juni 2020
“’Hørizøns’ bewijst andermaal dat Beyond The Black één van de meest interessante bands binnen de symfonische metal is en blijft.”
8.5/10
Sjak Roks I 08 juni 2020

Gedurende de laatste jaren is de Duitse formatie Beyond The Black gestaag bezig geweest om hun doelstelling om bij de top van de symfonische metal scene te gaan behoren waar te maken en hun vorige in 2018 verschenen album ‘Heart Of The Hurricane’ was daar het laatste wapenfeit van. Die plaat behoorde mijns inziens tot de beste albums van dat jaar en vooral titelnummer ‘Heart Of The Hurricane’ wist mij enorm te bekoren. Daarom was ik dan ook erg benieuwd in hoeverre dit rondom zangeres Jennifer Haben geformeerde combo in staat zou zijn om de volgende stap te maken met deze ‘Hørizøns’.

Om maar meteen met de conclusie te beginnen kan ik stellen dat ze in mijn beleving daar zeker in geslaagd zijn, maar niet zo onomstotelijk als dat ik van tevoren verwacht had. De popinvloeden zijn in grotere getale aanwezig dan op hun vorige platen en dat werkt niet altijd even goed mag ik wel zeggen. Zo zijn nummers als bijvoorbeeld ‘Misery’ en ‘I Won’t Surrender’ niet echt memorabel te noemen, al staan daar wel weer de nodige uitstekende nummers tegenover. Sterkste momenten van ‘Horizons’ zijn wat mij betreft het groovy ‘Some Kind Of Monster’, het atmosferische ‘Coming Home’, ‘Golden Pariahs’, ‘Paralyzed’ en het duet met Elize Ryd (Amaranthe) getiteld ‘Wounded Healer’, wat allemaal voorbeelden zijn van hoe symfonische rock/metal moet klinken.

In ogenschouw nemende dat het overgrote gedeelte van het song materiaal wederom erg sterk is en dat zangeres Jennifer Haben zoals altijd weer een uitstekende prestatie levert, kunnen we toch stellen dat ook ‘Hørizøns’ een erg geslaagde Beyond The Black-plaat is geworden. Ik kan me voorstellen dat een gedeelte van onze lezers het album enigszins te poppy zullen vinden, maar dat werkt niet echt storend vind ik persoonlijk. ‘Horizons’ is wellicht niet de (verwachte) grote stap voorwaarts, maar laat wel horen dat de band zich nog steeds verder ontwikkelt en de groei richting de top van het genre verder doorzet. ‘Hørizøns’ bewijst andermaal dat Beyond The Black één van de meest interessante bands binnen de symfonische metal is en blijft.