Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Beyond The Black – Beyond The Black
Nuclear Blast Records
Release datum: 13 januari 2023
“Daarvoor moet het geoffreerde song materiaal natuurlijk wel van een onberispelijke kwaliteit zijn, maar daar hoef je bij onze Duitse vrienden niet zo bang voor te zijn.”
8.5/10
Sjak Roks I 3 janauri 2023

Het Duitse symfonische metal gezelschap Beyond The Black heeft de laatste jaren behoorlijk aan de weg getimmerd en is gestaag op weg om door te stoten naar de absolute top binnen deze muziekstijl. Nadat de uit 2020 stammende voorganger ‘Horizons’ enigszins te kampen kreeg met de negatieve effecten van de Corona-pandemie, is de band ditmaal wel in staat om hun inmiddels vijfde  full-length album ‘Beyond The Black’ optimaal te promoten. Daarvoor moet het geoffreerde song materiaal natuurlijk wel van een onberispelijke kwaliteit zijn, maar daar hoef je bij onze Duitse vrienden niet zo bang voor te zijn. Net als op hun vorige vier platen grossieren ze in sterke nummers, waarin met name blikvanger en zangeres Jennifer Haben excelleert, maar waarop ook een grote en belangrijke rol is toebedeeld aan gitarist Christian Hermsdörfer.

De singles ‘Reincarnation’, ‘Is There Anybody Out There’ en ‘Winter Is Coming’ gaven al een goede voorbode van wat je op ‘Beyond The Black’ kon verwachten en die eerste singles smaakten zeker naar meer. En het dient te worden gezegd dat ook de resterende zeven nummers zeker niet teleur stellen. Alle tracks worden gekenmerkt door herkenbare refreinen die gemakkelijk mee te brullen zijn en bevatten lekker fris en energiek gitaarwerk. Het prima stemgeluid van Jennifer Haben pas perfect bij het ietwat poppy karakter van het Beyond The Black materiaal, maar het commerciële tintje dat aan de meeste nummers is meegeven is absoluut niet storend te noemen. Sterker nog, het zorgt er alleen maar voor dat het merendeel van de songs na enkele luisterbeurten niet meer uit je kop te krijgen zijn. Zonder de band in een bepaald hokje te willen duwen, doet Beyond The Black me bij tijd en wijlen denken aan onze vaderlandse trots Within Temptation en dat lijkt me bepaald geen slechte referentie.

Met deze vijfde langspeler komt Beyond The Black wederom erg sterk voor de dag en de groei die de band al vanaf de eerste plaat heeft ingezet wordt dan ook naadloos doorgezet. Ook live is de band erg sterk en dat, gecombineerd met hun uitstekende song materiaal, zorgt er voor dat Beyond The Black de toekomst erg rooskleurig tegemoet kan zien.