Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Battlelore – The Return Of The Shadow 
Napalm Records
Release datum: 3 juni 2022
“Wanneer je houdt van ‘beauty & the beast’ vocalen is dit een goede keuze. De verhalende songs over Midden-Aarde brengen niets nieuws, maar worden met zorg en overtuiging gebracht”
8.2/10
Vera Matthijssens I 17 juni 2022

We kunnen van een serieuze comeback spreken bij Battlelore, want hun vorig album dateert al uit 2011. Na de release van ‘Doomsword’ werd er nog even getoerd en daarna hielden de Finnen het voor bekeken. Tot 2016, dan kwam er terug leven in de brouwerij en nu, tien jaar na hun zwanenzang is er het zevende studioalbum ‘The Return Of The Shadow’. Opmerkelijk is dat elk van de zeven vroegere leden acte de présence geven op deze nieuwe schijf. Ook aan de thematiek en de muziek is niet gemorreld: men dwaalt rond in een fantasiewereld met Tolkien als grootste inspiratiebron. Het geheel heeft altijd iets feeërieks uitgestraald, mede door de engelenzang van Kaisa Jouhki versus brulboei Tomi Mykkänen. Al zingt Tomi ook stukken clean, vooral dan in de eerste drie songs. Muzikaal wordt de vrij stevige muziek aangezet met weelderige symfonische arrangementen.

Battlelore heeft in de beginperiode, tussen 2002 en 2011; zes studioalbums uitgebracht die behoorlijk succesvol waren. Ze sloegen voordeel uit de populariteit van pagan/folk metal in die periode en waren graag geziene gasten op talrijke Europese podia. De negen nieuwe songs klinken vertrouwd, maar niet gedateerd. Wanneer je houdt van ‘beauty & the beast’ vocalen is dit een goede keuze. De verhalende songs over Midden-Aarde brengen niets nieuws, maar worden met zorg en overtuiging gebracht. De muziek leent zich goed voor gewichtig gesproken fragmenten, luister maar naar het snelle ‘Orcrist’. Later horen we dan weer mystieke fluisterpassages in ‘Shadow Of The East’. Maar van start gaat men met ‘Chariots Of Fire’, meteen één van de heftigste tracks op dit album. Het voor de video uitverkoren ‘Elvenking’ bevat zoete samenzang van beide vocalisten en is één van de kalmere songs.

De veelgelaagde productie kreeg een mix en mastering van Dan Swanö, een man waar men al eerder mee werkte. Wie vroeger hield van Battlelore, zal ook nu niet teleurgesteld zijn. Kende je de vorige periode van deze epische fantasy metal band niet, dan is dit het moment om uit te proberen voor fans van weelderige symfonische metal met schilderachtige verhalen. Als speciaal geschenk voor de fans, zal het album een bonus EP bevatten met drie tracks die geschreven zijn aan het begin van hun sabbatperiode. Omdat ze qua geluid anders zijn, vormen zij een apart hoofdstuk in de geschiedenis van Battlelore en worden gescheiden bijgeleverd.