Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Battle Beast & Cyhra – Dynamo Eindhoven – 24 november 2019

“Over een strot gesproken: zangeres Noora Loohima liet met haar enigszins rauwe stemgeluid meteen horen wat voor een toegevoegde waarde ze levert aan het song materiaal van Battle Beast.
Toen ik in november van 2015 Battle Beast voor de eerste keer op het podium zag als voorprogramma van Delain en Sabaton in de 013 was ik meteen verkocht. Het sterke song materiaal en de krachtige stem van frontvrouwe Noora Louhimo zorgden ervoor dat de band er vanaf dat moment een fan bij had. Na dat optreden heeft Battle Beast in de vorm van ‘Bringer Of Pain’ (uit 2017) en ‘No More Hollywood Endings’ (uit 2019) nog twee albums uitgebracht, die stilistisch gezien wel wat meer afweken van de pure power metal die er op de eerdere platen te horen was. Ik was dan ook reuze nieuwsgierig hoe die nieuwe nummers het live zouden gaan doen. Daarom werd op deze zondagavond de reis naar Dynamo in Eindhoven aangevangen om dit te gaan ervaren. Het feit dat de Zweedse band Cyhra als support act aanwezig zou zijn was mijns inziens een mooie bonus.
08/12/19 I Tekst: Sjak Roks I Pics: Hans Lievaart

Met ‘No Halos In Hell’ heeft de rondom zanger Jake E geformeerde Zweedse band Cyhra een erg genietbaar plaatje op de markt gebracht en op deze avond werd dit album aan de ruim driehonderd aanwezigen in de Dynamo gepresenteerd. Er werd meteen duidelijk dat we het hier met een stel ervaren muzikanten te maken hebben, die niet alleen het song materiaal prima neerzetten maar die ook veelvuldig het contact met het publiek zoeken en dat leverde een prima interactie op. De melodieuze metal van Cyhra werd echt op de juiste waarde geschat en dat deed de band zichtbaar goed. Nummers zoals ‘Dreams Gone Wrong’, ‘Battle From Within’ het ingetogen ‘Closure’ en ‘Out Of My Life’ om er maar een paar te noemen werden uitstekend neergezet en met name zanger Jake E viel in positieve zin op. Het materiaal van Cyhra kent nog wat te weinig variatie om echt van een topper te kunnen spreken, maar mijn eerste live-kennismaking met dit gezelschap is me toch behoorlijk goed bevallen.

Na een klein half uurtje pauze was het dan de beurt aan de Finse power metal machine Battle Beast en met het nieuwe ‘Unbroken’ wist men de aanwezigen direct bij de strot te pakken. Over een strot gesproken: zangeres Noora Loohima liet met haar enigszins rauwe stemgeluid meteen horen wat voor een toegevoegde waarde ze levert aan het song materiaal van Battle Beast. Het nieuwe materiaal is wat poppiër dan wat we op de eerdere platen voorgeschoteld kregen, maar toch klonk ookeen nummer als bijvoorbeeld ‘Endless Summer’ uitstekend. Niet alleen vocaal viel Noora in positieve zin op, maar ook visueel deed ze middels een aantal verkleedpartijen haar best om in de smaak te blijven vallen bij het publiek.

Dat visuele aspect was allemaal wel leuk en aardig, maar het is nog steeds de muziek waar het allemaal om draait en daar was op deze avond gelukkig niets mis mee. De band had zichtbaar plezier op het podium en ondanks de beweeglijkheid van de diverse bandleden werden nummers zoals ‘Straight To The Heart’, ‘Black Ninja’ en ‘Out Of Control’ retestrak neergezet, wat op veel positieve respons van de aanwezigen kon rekenen. Na zo’n twaalf nummers hield deze uitstekende live-band het voor de eerste keer voor gezien, maar natuurlijk moest men terugkeren voor een zeer verdiende toegift. Met ‘No More Hollywood Endings’, ‘King For A Day’ en ‘Beyond The Burning Skies’ werd deze prima show op een gepaste manier afgesloten en de meest toeschouwers verlieten dan ook zeer voldaan de zaal. Hopelijk weet de band de kracht van hun live-optredens vast te houden, want op deze manier zijn de Battle Beast optredens een waar genoegen om mee te maken.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Battle Beast.