Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Attick Demons – Atlantis, 10th anniversary edition
Rock Of Angels Records
Release datum: 20 augustus 2021
“De donderende baslijnen, de melodische en duale gitaarsolo’s, de Bruce Dickinson-stem van Artur Almeida, alles aan dit plaatje schreeuwt gewoon Iron Maiden.”
Jori van de Worp  I 26 augustus 2021

Het is inmiddels tien jaar geleden dat het Portugese Attick Demons, een soort Iron Maiden maar dan met 0,06% van het aantal Facebooklikes, met het debuut ‘Atlantis’ op de proppen kwam. Hoewel de luisteraars vol lof waren over dit schijfje, bleef een doorbraak op grotere schaal uit en ook latere albums mochten weinig aan dat feit veranderen. De band is voor hun nieuwere werk geswitcht van Pure Steel Records naar Rock Of Angels en zoals dat vaker gaat wil de nieuwe maatschappij ook een centje verdienen aan het eerdere werk. Zodoende deze heruitgave van een ware cultklassieker.

De donderende baslijnen, de melodische en duale gitaarsolo’s, de Bruce Dickinson-stem van Artur Almeida, alles aan dit plaatje schreeuwt gewoon Iron Maiden. Juweeltjes op dit album zijn het waanzinnige ‘City Of Golden Gates’, het knap gezongen ‘Flame Of Eternal Knowledge’ en het titelnummer met gastoptredens van oud-Manowar gitarist Ross The Boss en de alom bekende Paul Di’Anno. Luister ook zeker eens naar ‘Meeting The Queen’ waarop de band uit de Maiden-esque comfortzone durft te stappen. Nieuwe aan deze heruitgave zijn vijf akoestische versies van nummers op dit album. Hoewel mooi gemaakt denk ik niet dat de gemiddelde metalhead hiervoor warm gaat lopen. Dat hoeft ook niet, want ook het album ‘Atlantis’ in zijn originele vorm verdient zonder meer de aandacht van die 99,94% Iron Maiden volgers die tien jaar geleden over dit schijfje heen hebben gekeken.