Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
At First – Deadline
Self Released
Release datum: 31 januari 2020
Tekst: Bart Meijer – 07 maart 2020
“In afsluiter ‘Change’ worden alle hierboven genoemde kwaliteiten geëtaleerd in een track die deels ballad, deels stamper is.”
8/10

Alhoewel dit debuutalbum van At First pas vorige maand uitkwam, zijn het bepaald geen nieuwkomers in de scene. Naast lovende kritieken en een mooie EP in 2017 (‘Dreams Inc.’) hebben zij het podium gedeeld met meerdere grote namen. Hoe mooi dat alles ook klinkt, je zult je als band toch moeten (blijven) bewijzen door je muziek. ‘Deadline’ slaagt daar wat mij betreft prima in.

At First presenteert een gevarieerde mix aan klanken en melodieën waarbij ze lijken te balanceren tussen stevige rock en geraffineerde metal. De nummers klinken origineel en goed doordacht en het ene moment vinden we ons aan het zakelijke eind van een moddervette riff, het andere moment spreiden rustige, droomachtige muzikale landschappen zich voor onze geest uit. De muziek is strak, glad en gepolijst, op de goede, niet op de overgeproduceerde radio-manier.

Ik wilde eigenlijk het stemgeluid van zangeres Jamie Jochems in het zonnetje zetten, maar realiseerde me naarmate het album vaker door mijn woonkamer schalde dat dit niet helemaal eerlijk zou zijn tegenover de andere bandleden. Jamie zingt met een hartstochtelijke overtuiging en gebruikt haar stem op meerdere manieren om zo op een verhalende wijze de teksten over te brengen, terwijl de muziek dit intens en avontuurlijk aanvult. In afsluiter ‘Change’ worden alle hierboven genoemde kwaliteiten geëtaleerd in een track die deels ballad, deels stamper is. Bovenal klinkt At First als een band die lekker doet waar ze zin in hebben en ik denk dat als een band dat doet ze de beste versie van zichzelf zijn.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.