Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ark Ascent – Downfall
Ascent Records
Release datum: 27 september 2019
Tekst: Leon Vonk – 19 september 2019
“De term dertien in een dozijn is wat mij betreft de perfect omschrijving van ‘Downfall’, niets wat de band doet is bijzonder te noemen.”
6.6/10

De band Ark Ascent werd al in 2011 opgericht door multi-instrumentalist Jack Kirby en zanger Rogue Marechal. Meteen werd er hard gewerkt aan het schrijven van liedjes maar het zou nog lang duren voordat er een CD uit zou komen. In 2014 werden de nummers herschreven en werd er in Andrea Arcangeli (DGM) een vaste bassist gevonden die gelijk aan de bak mocht om zijn partijen te nemen. Het zou nog tot 2017 duren voordat de band tevreden was met de opnames en het durfde op te sturen naar producer Rich Hinks (Annihilator) en later naar Rob Aubrey (Dragonforce) voor de mastering. Uiteindelijk heeft het acht jaar geduurd voordat het debuutalbum ‘Downfall’ het levenslicht zou zien maar eind september van dit jaar is het album dan eindelijk voor het publiek te beluisteren.

De band maakt progressieve power metal die niet als heel bijzonder te omschrijven valt. Het klinkt maar al te bekend en onderscheid zich niet van andere bands in het genre. Dit komt helaas niet alleen door de, toch wel middelmatige, composities, maar ook door niet onderscheidende partijen. Hoewel de muzikanten zeker niet slecht spelen weten ze geen van alle te overtuigen en klinken ze gewoon ontzettend generiek. Kirby heeft zelf alle drumpartijen opgenomen, dus dat verklaart misschien dat de drums niet bijzonder zijn, immers na de opnames werd drummer Michael Brush (Sirenia) aan de band toegevoegd. Ook zanger Marechal weet niet te overtuigen, vooral zijn stemgeluid vind ik niet zo mooi en zingt hij af en toe op het randje van zuiver. De mix is gelukkig wel oké, hierdoor is er goed naar het album te luisteren, ook al is het niet zo bijzonder.

De term dertien in een dozijn is wat mij betreft de perfect omschrijving van ‘Downfall’, niets wat de band doet is bijzonder te noemen. Er zijn genoeg andere bands binnen dit genre die beter zijn, en Ark Ascent zal echt flinke stappen moeten maken als ze zich ooit met de grote kanonnen willen meten.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.