Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Anonymus – La Bestia
Bam & Co
Release datum: 12 juni 2020
“Thrash liefhebbers doen er goed aan dit album van deze sympathieke Spaanse Canadezen een luisterbeurt te gunnen.”
8/10
Erik Boter I 06 juni 2020

Uit Canada, Montreal om precies te zijn, komt de thrash metal legende Anonymus. Niet dat ze buiten hun thuisland commercieel grote successen hebben geboekt of voor volle stadions spelen, maar de heren houden het al sinds 1994 met elkaar uit en brachten inmiddels al twaalf albums uit. Met honderd liveshows per jaar is ook best goed te horen dat dit viertal goed op elkaar is ingespeeld.

‘La Bestia’ is het eerste Spaanstalige (!) album van de groep, na eerder albums in het Engels en Frans te hebben uitgebracht. Driekwart van Anonymus is Spaanstalig, vandaar dat ervoor is gekozen om in die taal te zingen. Spaanstalige thrash, vaak kom je het niet tegen. Ik moet zeggen dat het me niets tegenvalt. De intonatie van de taal past op een bepaalde manier goed bij de muziek en woorden als ‘Mundo’, ‘Loco’ en ‘Puta’ zijn universeel dus goed te begrijpen. De plaat heeft een gortdroge productie die goed bij de thrash metal van de band past, hoewel de drums wel héél Spartaans op de band zijn vastgelegd. Daar is echter prima doorheen te luisteren, zoals in de fijne opener ‘Bajo Presion’ en de lekkere single ‘Sobrevivir’ dat in het middenstuk zelfs een stukje twingitaarsolo’s heeft zitten met overduidelijk Thin Lizzy als inspiratiebron.

De band weet de aandacht sowieso goed vast te houden door hun recht toe recht aan thrash te doorspekken met spannende bruggetjes (‘Máquinas’) en tempowisselingen. ‘Tierra’ is een episch opgebouwd nummer en in ‘Cada Loco con su Tema’ laten gitaristen Jeff Fortin en Daniel Souto even wat lessen hammer-on en hammer-off technieken horen. Zijn broer Oscar Souto is een uitstekende zanger die het hele album met verve heeft ingeblèrd. Titeltrack ‘La Bestia’ opent met een akoestische riedel maar ontwikkelt zich tot een track dat zijn naam meer dan eer aandoet. Wat een muzikaal geweld! Thrash liefhebbers doen er goed aan dit album van deze sympathieke Spaanse Canadezen een luisterbeurt te gunnen.