Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Angelus Apatrida, Death Angel, Sacred Reich in Patronaat, Haarlem- 16 november 2023

“Dan moeten de echte knallers nog komen en die komen gelijk achter elkaar”
Death Angel is weer in het land en deze keer zijn ze op tour met Sacred Reich en de Spaanse furie Angelus Apatrida. Aangezien het een co-headline is sluit Sacred Reich de avond af en dat is achteraf niet zo’n goed idee.
20 november I Tekst: Henk Biesterveld

Het Patronaat is een mooie locatie in hartje Haarlem en als we rond 18.30 aan komen lopen staat er een bescheiden rij voor de deur die precies op tijd opengaat. Spaande thrash metal grootmacht Angelus Apatrida trapt om precies 19.00 uur het feestje af en gelijk zit de stemming er goed in. De band heeft sinds 2006 een flink aantal albums op de markt gebracht, waaronder ‘Aftermath‘ vorige maand en eigenlijk is het jammer dat we het met 40 minuten moeten doen. Het geluid is goed, de mannen hebben er zin in en de zaal reageert enthousiast. In april komt de band terug en hopelijk dan voor een langere show. Dit opreden smaakt in ieder geval naar meer.

Na een vlotte ombouwpauze is het de beurt aan Death Angel. Na ze de afgelopen 3 jaar eerst als support van Testament en Exodus te hebben gezien en op Dynamo Metal fest is het nu de eerste keer als headliner. ‘Lord Of Hate’ trapt de show af, gelijk gevolgd door het oudje ‘Voracious Souls’. Het is toch bijna ongelooflijk dat deze band al sinds 1987 op deze aarde rondloopt. Van de oerbezetting zijn gitarist Rob Cavestany en Mark Osegueda nog over maar daar is de band niet slechter van geworden. Deze huidige bezetting is inmiddels sinds 2009 bij elkaar en een zeer geoliede thrash machine. Binnen no-time is de zaal veranderd in een grote pit en is het een komen en gaan van stagedivers. Alhoewel, sommige “stagedivers” springen toch een beetje lafjes weer voorzichtig het publiek in. De band vuurt de ene na de andere toptrack op het gretige publiek af en de anekdote over de zakken Frolic die de band ten tijde van die tour overhandigd kreeg (‘Frolic Through The Park’) is hilarisch. En ja, Death Angel is Amerikaans dus het enthousiasme over Nederland en specifiek Haarlem wordt behoorlijk aangedikt door Mark Osegueda maar je gelooft het ook nog. We zijn familie en ze voelen zich onderdeel van de hechte metal community in ons mooie landje.

Terug naar de show! Hoogtepunten genoeg met het razende ‘I Came For Blood’, ‘Disturbing The Peace’ en ‘The Dream Call For Blood’. Dan moeten de echte knallers nog komen en die komen gelijk achter elkaar. Misschien wel twee van de beste thrash metal nummers ooit geschreven (naar mijn bescheiden mening), ‘The Moth’ en ‘Humanicide’ zetten de zaal in vuur en vlam. Na nog een aantal dankbetuigingen wordt de show afgesloten met het al evenzo geweldige ‘Thrown To The Wolves’. Ga daar maar eens overheen als Sacred Reich!

Eerlijk is eerlijk, zo goed als ik bekend ben met Death Angel ben ik dat niet met Sacred Reich. Het wordt dan ook moeilijk voor de band om het gevoel wat ik had bij Death Angel te overtreffen. Toch ben ik niet de enige die Sacred Reich niet zo goed vindt als Death Angel. Ook nu is het geluid weer piekfijn in orde en met name drummer Dave McClain is op dreef. Wat een geweldenaar blijft dat toch. Het ligt echter aan het songmateriaal van Sacred Reich dat minder tot de verbeelding spreekt dan dat van Death Angel. Dat gezegd hebbende, ook hier waren genoeg mensen nog enthousiast en werd er nog een flinke pit gebouwd tijdens ‘The American Way, ‘Death Squad’ en de klassieker ‘Surf Nicaragua’. Zanger/bassist Phil Rind is ook zichtbaar gelukkig met de respons uit de zaal en daar gaat het uiteindelijk om. Al met al een geweldige avond in het Patronaat met Death Angel als absolute uitschieter. Van mij mogen ze snel weer terugkeren.

Social media