Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
…And You Will Know Us By The Trail Of Dead – XI: Bleed Here Nowd
InsideOut Music
Release datum: 15 juli 2022
“Dit heeft allemaal geleid tot een album dat de fan zonder blikken of blozen kan aanschaffen en wat voor iedere liefhebber van explorerende muzikanten een “must have” is”
9/10
Berto I 23 september 2022

And You Will Know Us By The Trail Of Dead is volgens mij een band die zichzelf deze naam hebben gegeven, alleen maar om recensenten te irriteren. In een gemiddelde recensie wordt de band naam toch 5 tot 7 keer genoemd en om deze naam 7 keer voluit te moeten schrijven is met recht irritant. Dat doen we dan ook niet meer en verwijs ik naar de band alleen maar met “de band”. De band levert met het nieuwe album ‘XI: Bleed Here Now’ hun elfde album af en het is weer een zelfe eclectische verzameling songs geworden als we gewend zijn van de band. Er is wel wat discussie gaande over de categorie waar de band eigenlijk onder zou vallen, want we zijn toch een volkje dat graag in hokjes denkt en er zijn voorstanders van de categorie ‘Alternatief’ en anderen zeggen gewoon ‘Progressief’.Als je op zoek bent naar veel gitaren, dan zou ik nu afhaken en wat anders gaan doen, want ondanks dat de band op dit album soms heftig uit de hoek komt, wordt dat niet altijd veroorzaakt door een gitaar die de hoek om komt gieren. Met heftig bedoel ik ook meer de diversiteit in de songs, van country ballades tot punk rock via een stukje ambient. Dit alles komt ontzettend helder door je boxen naar buiten, waardoor er toch een homogeen geluid over het album ligt.

Voorafgaand aan de opnames is de band ook geruime tijd bij elkaar geweest, mede geholpen door de Covid-19 lockdowns en heeft vooraleer zij gingen musiceren eerst eens goed zitten bedenken wat er eerder goed en fout was gegaan. Hoe wilde men dat het album ging klinken, wat wilde men vertellen en wat vond men van de toestand van de huidige muziekindustrie, met name geluidstechnisch. Dit heeft allemaal geleid tot een album dat de fan zonder blikken of blozen kan aanschaffen en wat voor iedere liefhebber van explorerende muzikanten een “must have” is. De speerpunten van elk album, de samenzang en de diversiteit van de songs, zijn allebei volop aanwezig, met een open geluid dat een verfrissing is vergeleken met alle dichtgeplamuurde producties tegenwoordig. Voor alle vrije geesten: gaat dit album beluisteren.