Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Alice Cooper – Detroit Stories
V2 Records
Release datum: 26 februari 2021
“Ik maak een diepe buiging voor Vincent Furnier en voeg ‘Detroit Stories’ overtuigd toe aan mijn Alice Cooper verzameling.”
8.5/10
Erik Boter I 13 februari 2021

‘I told her that I came from Detroit City’ – Alice Cooper – ‘Be my Lover’ (1971)

Alice Cooper behoeft natuurlijk geen enkele introductie. De inmiddels 73 jarige (!!) schockrocker heeft een staat van dienst waar je alleen maar diep respect voor kunt opbrengen als rockliefhebber. Nog steeds maakt hij regelmatig zijn rondjes langs de live podia met een uitstekende band, die zonder uitzondering altijd grote feesten (van herkenning) zijn. Ook op de festivals is Alice nog steeds een graag geziene gast. En ook op de plaat laat Alice nog immer van zich horen. En gelukkig maar, want hoewel de hoogtijdagen van de domineeszoon al lang achter hem liggen, verrast hij menigeen nog steeds met uitstekende albums. Zo was zijn vorige langspeler ‘Paranormal’ (2017) helemaal niet gek en maken ‘Brutal Planet’ (2000) en ‘The Eyes of Alice Cooper’ (2003) nog steeds hun rondjes op mijn draaitafel.

Met ‘Detroit Stories’ keert Alice terug naar de rauwe garage-rock sound die eind jaren 60,  begin jaren 70 het geluid zo typeerde van bands als MC5 en Iggy and the Stooges, niet ontoevallig afkomstig uit Detroit net als Alice zelf. Ook op het voornoemde album ‘The Eyes of..’ deed Alice daar een poging toe, ware het niet dat hij op dat album zijn live band liet spelen. Op ‘Detroit Stories’ horen we van zijn huidige live band alleen Tommy Henriksen terug. De andere muzikanten zijn gepokte en gemazelde mensen die echt uit de Detroit scene komen zodat de sound echt authentiek blijft. Een goede zet van Alice en partner in crime producer Bob Ezrin (een legende op zich met o.a. Pink Floyd en KISS op zijn CV).

Op de meeste tracks zijn Wayne Kramer (gitaar, MC5), Johnny ‘B’ Badanjek (drums, Detroit Wheels) en bassist Paul Randolph te horen. Verder heeft een keur van gasten een mopje meegespeeld op het album. Probeer zelf maar te ontdekken waar je Joe Bonamassa en Steve Hunter hoort spelen. Ook voor de voormalige Alice Cooper bandleden Denis Dunaway, Michael Bruce en Neal Smith is weer ruimte gemaakt. Op ‘$ 1,000 High Heels’ is een geweldig vrouwenkoor te horen, en na het bestuderen van de bio blijkt het hier om niemand minder te gaan dan Sister Sledge! Sister Sledge op een Alice Cooper album? Een Alice Cooper R&B track? Jazeker, en het klinkt allemaal geweldig. Alice komt ermee weg! 

We horen dus echte ouderwetse Detroit R&B terug op het album, maar dat is zeker niet representatief voor de hele plaat. Het is meest garagerock, harde rock ‘n roll en zelfs punk wat ‘Detroit Stories’ biedt. De plaat bevat ook een aantal covers die typerend zijn voor de ‘Motorcity’: opener ‘Rock ‘n Roll’ (Velvet Underground), ‘East Side Story’ (Bob Seger) en het machtige ‘Sister Anne’ (MC5). Met ‘Detroit City 2021’ covert Alice zelfs zichzelf. ‘Drunk And In Love’ is een heerlijke, volvette slowblues. ‘Our Love Will Change The World’ heeft een kinderkoor als aandachttrekker. Daardoor doet het nummer me wat denken aan ‘Department Of Youth’ van het ‘Welcome To My Nightmare’ album uit 1975. 

Een viertal tracks van ‘Detroit Stories’ verscheen in 2019 al op de ‘Breadcrumbs’ EP. Toch klinkt het nieuwe album zowel productioneel als inhoudelijk als één geheel. Ik vind het bijzonder knap dat Cooper op zijn respectabele leeftijd nog zo’n hoogwaardig product op de markt kan gooien. Op zijn stem zit natuurlijk best wat sleet en ook hoor je af en toe dat zijn kunstgebit wat los zit. Het hoort er allemaal bij. Ik maak een diepe buiging voor Vincent Furnier en voeg ‘Detroit Stories’ overtuigd toe aan mijn Alice Cooper verzameling.