Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ahtme – Mephitic
Unique Leader Records
Release datum: 24 juni 2020
“Deze plaat barst uit z’n voegen van de knetterpakkende riffs.”
8/10
Sicktus I 16 juli 2020

Ahtme zag al in 2005 het levenslicht onder de naam The Roman Holiday en speelde toen nog deathcore. De band kende een wat rommelige start, bracht in 2013 debuut ‘The Demonization’ uit, om vervolgens in 2015 een doorstart te maken als Ahtme, met inmiddels de muzikale pijlen stevig gericht op de technical death metal.

En dat doet de band uit Kansas City vijf jaar later eigenlijk verdomde lekker. ‘Mephitic’ barst uit z’n voegen van de knetterpakkende riffs, meeslepende nummers, met een moddervette sound, heerlijke grooves, gevarieerd timmerwerk en overtuigende, goed gearticuleerde growls. De band heeft duidelijk goed naar de originele meesters geluisterd (bands als Suffocation en Skinless hebben hun stempel wel gedrukt, zonder als blauwdruk te dienen), maar ze klinken tegelijkertijd ook verrassend fris en modern. De meer groovy nummers hebben bij vlagen een beetje een Pathology vibe – hoewel Ahtme toch wel echt meer in de oldschool hoek van de techdeath zit en de groove minder de hoofdrol opeist.

De mannen raken op ‘Mephitic’ de juiste balans tussen strak, staccato en puntige delivery (drums, gitaar), met genoeg losheid en ruimte voor rollende grooves (ook de drums, bas), waar de zang op botte wijze overheen en tussendoor laveert. Dit resulteert in een prima, rap doortimmerend en pakkend death metal plaatje, heerlijk om hard op volume standje 11 te draaien na een lange (thuis)werkdag, of op te zetten in de auto (opletten: te hard rijden ligt op de loer – Arrow Lords Of Metal is niet verantwoordelijk voor eventuele opgelopen boetes!), of gewoon anytime. Pakkend als de nete. Niet kapot analyseren, gewoon verdomde lekker. Stilzitten niet mogelijk. Moet. Bewegen.

Ja, fijne schijf! Heel benieuwd hoe dit live gaat vallen – zodra we weer concerten, festival en tours hebben, dan. Speciale vermelding voor het artwork. Dat is namelijk echt heul, heul, heul erg lelijk.

(Oja, mannen, nog gefeliciteerd met jullie Chiefs en hun Super Bowl overwinning vorig jaar… Go Pack Go!)