Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
ADE – Rise Of The Empire
Extreme Metal Music
Release datum: 08 november 2019
Tekst: Dennis van ‘t Hoofd – 04 november 2019
“‘Rise Of The Empire’ behoort wat mij betreft dan ook tot de beste death metal albums die Italië ooit heeft voortgebracht.”
8.5/10

De bekendste metal band die Romeinse thematiek verweeft met symfonische death metal is zonder twijfel het EX DEO van Kataklysm frontman Maurizio Iacono. De Romeinen van ADE proberen eveneens zich te etaleren als pioniers in het death metal genre door de wereld verder kennis te laten maken met oude Romeinse geschiedenis en dan met name het tijdperk van Julius Caesar. Echt vernieuwend is het concept dus niet, maar wie kan dit beter vertolken dan een band uit Rome zelf, zou je zeggen, toch?

De mannen van ADE brengen met ‘Rise Of The Empire’ inmiddels hun vierde studio album uit. Van de originele bezetting uit 2007 is alleen nog gitarist Fabivs over en voor dit album werd, op Fabivs na, de gehele bandbezetting vernieuwd. De reden daarvan is mij niet bekend, maar voor ADE pakt deze verandering zeker niet verkeerd uit. ‘Rise Of The Empire’ weet op mij in een behoorlijke te indruk maken. Het vijftal uit Rome speelt redelijk bombastische, technische death metal in het straatje van Nile en Fleshgod Apocalypse en doet voor deze bands weinig onder. Met spannende death metal composities en strak spel weet ADE muzikaal op alle fronten te boeien en te overtuigen. De brute death metal wordt daarbij aangevuld met sfeervolle mediterrane samples die gelukkig op geen enkel moment de overhand nemen, maar wel voor herkenbare accenten zorgen. De machtige productie van Stefano Morabito (Fleshgod Apocalypse, Hour of Penance, Decrepit Birth) geeft dit album ten slotte een fantastisch dik geluid. ‘Rise Of The Empire’ behoort wat mij betreft dan ook tot de beste death metal albums die Italië ooit heeft voortgebracht.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.