Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ad Infinitum – Chapter III: Downfall
Napalm Records
Release datum: 31 maart 2023
“Grootste troef en blikvanger is zangeres Melissa Bonny die met haar indrukwekkende vocalen het song materiaal naar een nog hoger niveau weet te tillen”
8/10
Sjak Roks I 31 maart 2023

Met een titel als ‘Chapter III: Downfall’ zal het weinig verrassend zijn dat dit reeds het derde full-length studio-album is van de Zwitserse formatie Ad Infinitum. De band timmert behoorlijk aardig aan de weg en de eerste twee hoofdstukken die respectievelijk in 2020 en 2021 zijn verschenen hebben gezorgd voor een solide basis, waar Ad Infinitum verder op voort kan bouwen. Het viertal pakt deze gelegenheid dan ook met beide handen aan want ‘Chapter III: Downfall’ is wederom een erg geslaagd werkstuk geworden.

De twaalf composities die hier geoffreerd worden zijn allen te categoriseren als symfonische metal nummers, maar bieden binnen dit genre toch dusdanig veel variatie dat je gedurende de totale speelduur van de plaat geen enkel moment de neiging hebt om ook maar een moment je aandacht te laten verslappen. Grootste troef en blikvanger is zangeres Melissa Bonny die met haar indrukwekkende vocalen het song materiaal naar een nog hoger niveau weet te tillen. Luister maar eens naar ‘Upside Down’, ‘From The Ashes’ en ‘Ravenous’, wat allemaal schoolvoorbeelden zijn van hoe moderne symfonische metal moet klinken. Ondanks het feit dat Melissa alle aandacht naar zich toetrekt, moeten we de invulling van het muzikale framework door gitarist Adrian Thessenvitz, bassist Korbinian Benedict en drummer Niklas Müller zeker niet uitvlakken, want juist hierdoor is mevrouw Bonny in staat zich te onderscheiden en zoals aangegeven doet ze dat op een heerlijke manier.

De symfonische metal scene is rijkelijk gevuld met prima bands en hierdoor zal het niet meevallen om op te vallen, maar met ‘Chapter III: Downfall’ heeft Ad Infinitum wederom een kwalitatief hoogstaand album uitgebracht, waardoor promotie naar de eredivisie slechts een kwestie van tijd zal zijn.