Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
ACOD – Versets Noirs
Hammerheart Records
Release datum: 26 april 2024
“ACOD is een eigenzinnige entiteit die bestaansrecht heeft en voor wie hen nog niet kent het onderzoeken waard.”
8.4/10
Vera Matthijssens I 3 juni 2024

Een bezoekje aan de underground uit Frankrijk. De bandnaam ACOD deed ons in eerste instantie (in België) denken aan de vakbond, maar goed, dit blijkt een band uit Marseille te zijn die al een tijdje bezig is (sinds 2006). ‘Versets Noirs’ is zelfs al hun zesde studioalbum, maar eerder gebeurden de releases op kleinere labels. ACOD is het geesteskind van Frédéric Peuchaud (zang) en Jérôme Grollier (instrumenten), maar om volledig te zijn vernoemen we ook drummer Ranko.

We kunnen enige verdiensten toeschrijven aan ACOD. Hoewel de muziek van de vier songs en een cover van Samael alle ingrediënten bevat om fragmentarisch te klinken, is dat niet het geval. Goed, de luisteraar dient zijn of haar aandacht erbij te houden, maar de band heeft een zekere charme in zijn intentie om donker, ruw en toch ietwat melodieus te zijn. Het beste voorbeeld daarvan is de twintig minuten durende openingstrack ‘Habentis Maleficia’ waar we eens goed voor gingen zitten. De mix van black en death metal wordt hier opgesmukt met viool, atmosferische passages en differentiële zangpartijen. Het blijft boeien en dat is één van die bovenvermelde verdiensten.

Esoterische hoge vrouwenzang wordt enkele keren aangewend, anderszijds valt de band zwaar uit en is het uitstekende basgeluid prominent in de mix gezet. De zang is extreem in al haar facetten, maar er zijn ook gesproken stukken in de Franse taal, wat het geheel een gejaagde, getormenteerde indruk geeft. Soms houdt men plots halt voor een verstild moment, waarna een pompeuze uitval de woestheid terug doet zegevieren. Kortom, dit komen en gaan van indrukken is een sterke kant van deze band. De kortere songs zijn wat sneller – met de single ‘A Thousand Lives In A Second’ als meest catchy song – maar er duiken geregeld nog ondersteunde keyboards of symfonisch getinte eigenschappen op, zodat we jullie vergelijkbare bands schuldig moeten blijven. ACOD is een eigenzinnige entiteit die bestaansrecht heeft en voor wie hen nog niet kent het onderzoeken waard. ‘Black Trip’ van Samael is op een overtuigende manier verACODed.